U sklopu projekta “We play it safe!” Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, u rujnu će se u Zagrebu održati petodnevna radionica za učitelje, nastavnike i knjižničare pod vodstvom jedne od najvećih svjetskih stručnjakinja za medijsku pismenost Renee Hobbs

Izvor: Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu

Želite li provesti tjedan dana u “igri” s jednom od najvećih svjetskih stručnjakinja iz područja digitalne i medijske pismenosti? Jeste li ikada čuli za pojam igrifikacija? Želite li naučiti kako uz igru učiti o digitalnoj medijskoj pismenosti? Jeste li ikada imali priliku uz vrhunske stručnjake naučiti kako izraditi svoju videoigru o medijskoj pismenosti, iako nemate dovoljno IT vještina i kompetencija?

Dobrodošli u Tvornicu trolova! Edukativna igra o lažnim vijestima

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) poziva zainteresirane učitelje, nastavnike i knjižničare osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske da se prijave za sudjelovanje na petodnevnoj radionici koja će se održati u Zagrebu od 20. do 24. rujna 2021., u sklopu njihovog projekta “We play it safe!” (Igrajmo sigurno!).

Cilj projekta koji podupire Državno tajništvo SAD-a putem Veleposlanstva u Hrvatskoj u sklopu programa “Public Affairs Zagreb Alumni Grants Program 2021” je unaprijediti kvalitetu obrazovanja za medijsku pismenost u Hrvatskoj kroz program profesionalnog razvoja koji koristi igrifikaciju za istraživanje algoritamske personalizacije, nadzora podataka i digitalne ekonomije.

Glavna aktivnost projekta je upravo petodnevna radionica koju će voditi prof. dr. sc. Renee Hobbs (Rhode Island University, SAD) zajedno s Anahitom Dalmiom iz tvrtke ALTEREA (SAD) specijalizirane za interaktivno obrazovanje i zabavu. U programu će sudjelovati i stručnjaci iz DKMK-a te voditelj cijelog projekta izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj, izvanredni profesor na Studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti i potpredsjednik DKMK-a.

Istraživanje o videoigrama: navike, motivi i stavovi hrvatskih osnovnoškolaca

Sudionici će zajednički raditi na stvaranju jednostavnih digitalnih igara koje se mogu koristiti u radu s učenicima, a cilje je do kraja seminara imati niz potencijalno vrijednih koncepata dizajna koji se uz pomoć stručnjaka mogu razviti u multimedijske obrazovne igre. Najbolji polaznici nastavit će sa stručnjacima rad na svojim projektima i nakon završetka radionice te do kraja studenog predstaviti pilote digitalnih igara o medijskoj pismenosti.

Sudjelovanje u programu je besplatno, kao i svi dodatni edukativni materijali, a polaznici koji uspješno završe program dobit će certifikat, odnosno potvrdu uspješnog završetka programa edukacije. Troškovi smještaja i prijevoza za polaznike izvan Zagreba nisu osigurani. Preduvjet za sudjelovanje u programu je najmanje poznavanje B2 razine engleskog jezika.

Javni natječaj za odabir polaznika otvoren je do 22. kolovoza, a rezultati prvog kruga natječaja bit će objavljeni 25. kolovoza 2021.

Za prijavu je potrebno ispuniti pristupni obrazac: https://forms.gle/6yZjqTkuiFtx6xL98.

Uz ovu radionicu, u sklopu projekta “We play it safe!” održat će se i nacionalna konferencija za nastavnike, knjižničare i roditelje 27. rujna u Zagrebu te po dva webinara za srednjoškolce, knjižničare i roditelje.

Za više informacija posjetite stranicu Društva za komunikaciju i medijsku kulturu – djecamedija.org ili se javite na e-mail info@dkmk.hr ili edukacija@dkmk.hr.

Djeca medija: volonteri koji potiču medijsku pismenost u hrvatskim školama