U igri Troll Factory vi ste profesionalni trol koji na društvenim mrežama širi dezinformacije i govor mržnje služeći se mrežama botova, plaćenim oglasima i internetskim memovima

Piše: Ana Dokler

Kako se putem društvenih mreža može manipulirati stavovima ljudi, širiti lažne vijesti i govor mržnje te utjecati na osjećaje i ponašanja korisnika – možete “iz prve ruke” doživjeti u igri Troll Factory, odnosno Tvornica trolova.

U toj jednostavnoj igri, koju možete odigrati i više puta kako biste iskušali različite scenarije, vi ste profesionalni internetski trol na novom poslu u Tvornici trolova. Zadatak vam je povećati utjecaj na društvenim mrežama šireći strah, pristranost i sumnje, služeći se pritom mrežama botova, plaćenim oglasima i internetskim memovima.

Facebook, Instagram, Twitter i YouTube bez pravog odgovora na manipulacije

Igru su 2019. razvili stručnjaci iz Yle News Laba, koji djeluje u sklopu finske javne radiotelevizije Yle, a tema je odabrana na temelju istraživanja i podataka koji pokazuju da u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji postoje sustavne i organizirane anti-imigracijske informacijske operacije koje se koriste lažnim vijestima, internetskim memovima, teorijama zavjere i polarizacijom javnog diskursa.

U igri su korišteni materijali (poput islamofobičnih slogana i memova) koji su se u stvarnosti širili društvenim mrežama pa se u uvodu nalazi upozorenje o potencijalno uznemirujućem sadržaju. Kreatori igre također ističu da ne podržavaju diskriminaciju i rasizam.

Video lekcija: Dezinformacije i lažne vijesti kao političko oružje

“Sve je važnije promovirati digitalnu medijsku pismenost, osobito među ljudima koji ne prate vijesti putem tradicionalnih medija. Troll Factory daje konkretne primjere kako se mogu potkopati demokratske institucije i pomaže korisnicima društvenih mreža da shvate kako i sami igraju ulogu u širenju lažnih informacija, čak i nenamjerno”, stoji u opisu igre na stranici Yle News Laba.

Iskustvo iz igre Troll Factory trebalo bi igrače potaknuti na razmišljanje o njihovim izborima u stvarnosti te doprinijeti sprečavanju širenja lažnih vijesti i govora mržnje na internetu.

Odigrajte Troll Factory

Online igra u kojoj postajete majstor lažnih vijesti