Videolekcija koju je snimio Tomislav Levak s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku namijenjena je srednjoškolcima, osobito maturantima, ali i studentima i svima zainteresiranima za fenomen dezinformacija i njihovo korištenje u političke svrhe

Piše: Ana Dokler

Tomislav Levak, mag. cult., doktorand komunikologije i nastavnik s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, jedne od partnerskih ustanova portala medijskapismenost.hr, pripremio je u sklopu Dana medijske pismenosti na daljinu videolekciju o dezinformacijama i lažnim vijestima kao političkom oružju.

Videolekcija je prvenstveno namijenjena srednjoškolcima, osobito maturantima koji će uskoro prvi puta moći glasovati na izborima, ali i studentima i svima zainteresiranima za fenomen dezinformacija i njihovo korištenje u političke svrhe.

Edukativna brošura i kviz o političkim ideologijama

U videolekciji Tomislav Levak iznosi definicije dezinformacija i vrste tzv. informacijskih poremećaja te objašnjava što je u posljednjih nekoliko godina pridonijelo njihovu sve jačem i opasnijem širenju i utjecaju. Također navodi potencijalne oblike borbe protiv dezinformacija te određene načine za njihovo uspješno prepoznavanje i uočavanje.

Kao područja u kojima su dezinformacije i lažne vijesti najopasnije ističe zdravstvo, politiku, sigurnosna pitanja i gospodarstvo te daje nekoliko zanimljivih i poznatih primjera dezinformacija u politici – iz Hrvatske i svijeta.

Videolekcije medijske pismenosti