Nagrade žirija 11. internacionalnog  festivala animiranog filma djece i mladih VAFI & RAFI dobili su mladi animatori iz Slovenije, Rusije, Belgije i Izraela. Glasovanje za nagrade publike traje do 13. lipnja, a filmovi se mogu pogledati putem platforme RTL Play te na kanalima Magic Neta i Prve školske televizije

Izvor: VAFI & RAFI

U nedjelju  7. lipnja emitiranjem putem televizijskih kanala završeno je prikazivanje filmova u VAFI sekciji 11. VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih. U 6 službenih projekcija prikazano je 80 animiranih filma iz cijelog svijeta, a kao i svake godine dodijeljena su priznanja najboljima.

Dio VAFI&RAFI festivala ove godine na televiziji i online

Žiri u sastavu: Maya Yonesho animatorica iz Japana, zatim Veljko Popović, nagrađivani animator iz Splita te predstavnice iz Irske Ciarda Tobin i Jayne Foley iz Fresh Film Festivala odlučili su da su pobjednici VAFI sekcije: u MINI kategoriji Priča o morskom psu i kitu iz Rusije, u MIDI kategoriji Gradski zvukovi iz Belgije i u MAXI kategoriji Neve Tzedek – četvrt u Tel Avivu iz Izraela.

VAFI & RAFI je poznat i kao festival koji pridaje pažnju temama koje se bave djecom i dječjim pravima, što prepoznaju UNICEF Hrvatska, Ured pravobraniteljice za djecu RH te portal medijskapismenost.hr. Žiri Plavog VAFI-ja u sastavu Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku , te Ana Dokler ispred portala medijskapismenost.hr nagradu je dodijelio filmu Obitelj Trešnja koji je stigao iz Slovenije.

Žiri smatra da film na dječje iskren i razigran način govori o pravu djeteta da odrasta uz roditelje, ali i o pravu na zajedničko slobodno vrijeme, odmor i igru, koje djeca žele provoditi s roditeljima, koliko god je moguće. On pokazuje koliko je velika želja djece da roditelji budu prisutni i uključeni u njihov život i da maštaju zajedno s njima. Film nas osvaja vedrinom koju su djeca unijela u njega, uživajući u igri stvaranja “priče iz života” – baš po mjeri djece.

Svi koji s djecom rade animirane filmove, ujedno promiču dječja prava

U Varaždinu je u sklopu otvaranja festivala postavljena izložba pod imenom Studentski bubregi autorskog tima pod nazivom LIGO. LIGO su Morana Bunić i Karla Skok, bivše “Vanimatorice” te Katarina Zidar, danas studentice Akademije likovne u Zagrebu. Izložba u prostorima Centra za mlade Varaždin otvorena je do 13. lipnja.

Organizatori još jednom pozivaju sve učenike osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije i Grada Varaždina da poprate projekcije namijenjene njihovim dobnim skupinama te da svoj glas daju najboljim filmovima kako bi tim putem dobili nagrade publike. Emisije su dostupne putem platforme RTL Play, te na kanalima Magic Neta i Prve školske televizije. Publika će imati prilike glasati do 13. lipnja i to putem službene internetske stranice Festivala.

Video lekcija: Kako gledati animirani film

Zemlja partner idućeg izdanja VAFI & RAFI festivala 2021. godine, bit će Srbija čiji je grad Novi Sad odabran za Europsku prijestolnicu kulture 2021.

Pokrovitelji Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Varaždin, Grad Rijeka, Varaždinska županija, TZ Grada Varaždina, TZ Varaždinske županije i Rijeka 2020, a realizacija se odvija uz pomoć  suorganizatora – Hrvatski filmski savez, ASIFA Hrvatske, Koncertni ured Varaždin, POU Varaždin i kino GAJ.

Sve informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama Festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Lica od skica: radeći ovaj animirani film, djeca su istraživala svoje emocije