Donosimo vam animirani film ‘Lica od skica (Mi i naše emocije)’ koji su napravila djeca u dobi od 7 do 10 godina u varaždinskom Filmsko-kreativnom studiju Vanima te opis svih koraka u radu na njemu

Piše: Ana Dokler, Dubravka Kalinić-Lebinec

Animirani film Lica od skica (Mi i naše emocije) nastao je na 12. ljetnoj filmskoj radionici Filmsko-kreativnog studija Vanima, održanoj u Varaždinu od 27. lipnja do 1. srpnja 2016. pod vodstvom Dubravke Kalinić-Lebinec i Hrvoja Seleca.

Napravili su ga polaznici radionice, djeca u dobi od 7 do 10 godina: Leona Dimovski, Beata Dmitrović, Tomislav Dmitrović, Nila Leona Hrelja, Petra Jakopec, Paula Jovan, Fran Keretić, Neva Magić Jany, Ana Martinjak Petrović, Jana Masten, Emil Smajlović, Maks Turčić i Zara Turčić.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’

Dubravka Kalinić-Lebinec opisala nam je što se sve događalo na radionici i kako je izgledao proces rada na ovom zanimljivom filmu:

Filmsko-kreativni studio Vanima, osim redovnih godišnjih grupa u kojima nastaju animirani filmovi djece i mladih, već niz godina održava i ljetne filmske radionice animacije kako bi djeca zainteresirana za filmsko stvaralaštvo mogla što kvalitetnije iskoristiti ljetne praznike. Na radionicu animiranoga filma tijekom ljeta 2016. prijavilo se trinaestero djece u dobi od sedam do 10 godina. Svima je to bio prvi susret s filmskim stvaralaštvom. Osim toga jedni smo drugima bili novi, nepoznati.

Prvi je voditeljski zadatak bio stvoriti ugodnu i suradničku atmosferu, ali i upoznati interese pojedinaca. Upoznavanje je započelo nizom aktivnosti kroz koje su se polaznici jedni drugima predstavili govoreći o sebi, svojim igrama, svojim ljubimcima, navikama, interesima.

Nakon upoznavanja razgovarali smo o njihovim očekivanjima vezanima uz radionicu. Svi su oni znali da bi rado radili film, ali do teme nije lako doći. Ako u tih pet dana svatko radi svoju priču, dobit ćemo mnogo filmova, a svaki će trajati svega nekoliko sekundi. I to je u redu. No, kroz razgovor su mladi autori odlučili da žele svaki raditi svoj dio filma, ali na zajedničku temu. Tražeći što bi to bilo svima zajedničko i ujedno svakom autoru dalo mogućnost osobnog filmskog izraza došli smo do teme “Mi i naši osjećaji”.

Promatrajući same sebe, glumeći različita emocionalna stanja kroz koja prolazimo, mijenjajući izraze lica i šaleći se, koristeći mimiku i geste u igri pantomime naglašavali smo važnost svih emocija – ugodnih i neugodnih.

Kroz pet dana rada i igre, kroz crtanje, fotografiranje, snimanje, polaznici radionice usvojili su niz filmskih pojmova: portret/autoportret; karikatura/karikaturalni crtež; mimika/gesta; gluma u igranom filmu/crtež u animiranom filmu; značenje filmskog plana – krupni, detalj, srednji; model/snimatelj; fotografija/filmska fotografija; fotografija u boji/crno-bijela fotografija; scenarij; faze i ekstremi pri animaciji crteža…

Svaki je polaznik radionice bio u ulozi glumca/modela, ali i u ulozi fotografa. Na osnovu portretnih fotografija koje su sami snimili nastaju autoportreti u crtežu.

Animirajući fotoportrete prikazuju vrtloge koje emocije kod njih izazivaju, dok kroz animaciju crteža stavljaju emocije u kontekst upoznajući gledatelja s nizom uzroka koji kod njih izazivaju strah, strepnju, radost, nervozu, bijes

Nakon što su prema scenariju nacrtani svi crteži, sve faze zamišljenog pokreta, na redu je bilo računalno koloriranje skeniranih crteža. Naravno, uz nekoliko naputaka za rad u programu za animaciju ToonBoom.

Prije snimanja valjalo je pomno pripremiti fotoportrete i isplanirati način animacije pod kamerom. I samo snimanje – pomak po pomak – zahtjevalo je mnogo strpljenja.

U tih pet radioničkih dana svaki je polaznik naučio osnove animacije crteža i osnove stop-animacije (animacija fotografije). Nastala je radna verzija filma od 8 minuta. Svako tko se bavi animacijom zna da je to vrlo dugačko. Dodana je odgovarajuća glazbena podloga i olujom mozgova odabran naslov Lica od skica. Takav je film prikazan istoga ljeta prijateljima, roditeljima i ostalim simpatizerima dječjeg filmskog stvaralaštva.

Neki od polaznika radionice najesen su postali redovni članovi Vanime. Gledajući ponovo vlastiti film i raspravljajući o njemu, odlučili su ga pripremiti za prijavu na festivale i revije. U tom dijelu rada sudjelovala je i nova Vanimina voditeljica Ana Sever.

Dogovoreno je koje dijelove treba skratiti, koje staviti na drugo mjesto. Napravljeni su montažni zahvati koji su filmu dali dinamiku. Snimljen je niz originalnih zvukova i u više navrata se birala nova glazbena podloga. Glazbenu podlogu filma djeca su odabrala kao poveznicu, ali i kao emocionalni pojačivač izrečenog animacijom. Zvukove za film su snimali stavljajući sebe u emocionalno stanje koje su prikazali animacijom.

Želite s djecom razgovarati o osjećajima? Zajedno pogledajte ovaj film

Foto: Dubravka Kalinić-Lebinec, Hrvoje Selec