Na 10. VAFI & RAFI festivalu, održanom prošlog tjedna u Rijeci i Varaždinu, nagrađeni su najbolji animirani filmovi djece i mladih te filmovi za djecu i mlade koje su radili profesionalaci, a nagradu Plavi VAFI – za filmove koji najviše promiču dječja prava dodijelile su predstavnice Ureda pravobraniteljice za djecu, UNICEF-a i portala medijskapismenost.hr

Izvor:  VAFI & RAFI

Svečanom dodjelom priznanja u varždinskoj palači Herzer i projekcijom filma nastalog na radionici stop animacije, završio je ovogodišnji 10. VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih. Drugu godinu za redom održan je u dva grada – Varaždinu i Rijeci od 27. svibnja do 2. lipnja.

Animirani filmovi, konferencija i radionice na 10. VAFI & RAFI festivalu

“Tijekom ovih 10 godina koliko radimo festival, prepoznati smo i od strane profesionalnih animatora, ali i udruga i festivala u svijetu koji se bave animacijom. Festival svake godine raste, što pokazuje i sve veći broj prijavljenih filmova, no brojke nam nisu toliko važne, bitna nam je kvaliteta, a ne kvantiteta”, istaknuo je direktor festivala Hrvoje Selec, naglasivši kako je cilj njegovati animirani film i educirati djecu i mlade o drugim kulturama. “Dosta je rijetka prilika da javnost ima prilike vidjete nekomercionalne animirane filmove, pa je upravo to jedna od vrijednosti našeg festivala”, rekao je Selec na otvaranju varaždinskog dijela festivala.

U 6 dana festivala prikazana su ukupno 162 animirana filma iz cijelog svijeta – 86 filmova koje su radila djeca i mladi te 76 filmova za djecu i mlade koje su radili profesionlci, a kao i svake godine dodijeljena su priznanja najboljima.

Žiri u sastavu Marko Dješka, Eva Cvijanović i Vassilis C. Karamitsanis odlučili su da su pobjednici VAFI sekcije u MINI kategoriji (djeca do 10 godina) Problemi sa solarnim sustavom ili misterija crne rupe iz Rusije, u MIDI kategoriji (od 11 do 14 godina) Zmajevi Marittena iz Tajvana i u MAXI kategoriji (od 15 do 18 godina) Selfie iz Slovenije.

VAFI & RAFI je prepoznat u svijetu kao festival koji pridaje pažnju temama koje se bave djecom i dječjim pravima, što su prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH, a ove se godine žiriju Plavog VAFI-ja priključila se i Agencija za elektroničke medije sa svojim portalom medijskapismenost.hr. Žiri u sastavu Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Marina Knežević Barišić iz ureda UNICEF-a za Hrvatsku te Ana Dokler ispred portala medijskapismenost.hr, nagradu Plavi VAFI – za filmove koji promiču dječja prava dodjelile su filmu Plesanje za sebe koji je stigao iz Kine.

“Svi oni koji pomažu djeci da se izražavaju putem animiranog filma ujedno i promiču prava djece, jer je pravo na slobodu izražavanja i pravo na kreativno izražavanje jedno od važnih prava djece. Uživali smo gledajući fimove, vidi se da se djeci daje sve više slobode da iznose svoja mišljenja”, rekla je Maja Flego.

Filmovi RAFI sekcije prikazivani su u Rijeci gdje je dječji žiri odlučio da su najbolji: u kategoriji 0-6 godina film Cat Lake City iz Njemačke, u kategoriji 7-10 film Oblačno iz Češke, od 11-14 film Veliki vuk i mali vuk iz Francuske, te u kategoriji od 15-18 film Klub mrlja, također iz Francuske.

Ove je godine osim VAFI i RAFI sekcija uvedena i nova treća sekcija. RAFI APP posvećena je animacijama u mobilnim aplikacijama. Riječ je o spoju sadržaja, tehnologije i animacije gdje se želi nagraditi studio koji posvećuje dovoljno pažnje djeci, a dobitnik prvog RAFI APP-a je studio Recircle iz Zagreba, poznat po animiranoj seriji Mišo i Robin, proizašloj također iz njihove aplikacije za djecu.

Mišo i Robin: hrvatski crtić napravljen u skladu s razvojnim potrebama djece

U sklopu VAFI&RAFI festivala održana je i godišnja konferencija platforme Youth cinema network koja je okupila predstavnike 35 svjetskih filmskih festivala posvećenih mladima. Konferencija se svake godine održava u drugoj zemlji, a ove je godine upravo Hrvatska odabrana za domaćina pa se dio konferecije održao u Rijeci i Varaždinu. Na konferenciji su sudionici razmjenili iskustva, ali i stekli nova znanja u polju medijske pismenosti kroz diskusije i  prezentacije primjera dobre prakse. Planirale su se buduće aktivnosti ove mreže, čija je vizija da se kroz međusobnu suradnju predstave mladi filmaši i njihove priče međunarodnoj publici, a krajnji cilj je obogatiti europsku filmsku kulturu, poticati mlade na profesionalno bavljenje filmom i omogućiti alate i znanja mladim ljudima kako bi svoje filmske priče mogli ispričati na festivalima diljem Europe.

Dio konferencije bio otvoren i za odgajatelje, učitelje, nastavnike i profesore, koji su imali priliku upoznati se s programima Art-kina, Hrvatskog filmskog saveza i Filmsko-kreativnog studija VANIMA, kao i portala medijskapismenost.hr.

U Varaždinu i u Rijeci bila je postavljena izložba animatora Veljka Popovića i poznatog splitskog umjetnika Vaska Lipovca, na kojoj je prikazan proces stvaranja animiranog filma Biciklisti – od crteža do filma. U oba grada održana je i trodnevna radionica stop animacije za djecu koju su vodile Morana Bunić i Karla Skok, bivše “Vanimatorice”, danas studentice Akademije likovne u Zagrebu, a filmovi koje su djeca napravila prikazni su na zatvaranju festivala.

Zemlja partner ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala bila je Kanada, a 2020. godine to će biti Irska, čiji je grad Galway uz Rijeku odabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Pokrovitelji festivala su grad Varaždin, grad Rijeka, Varaždinska županija, Primorsko-goranska županija, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, TZ grada Varaždina i TZ Varaždinske županije, a ovogodišnjem pokroviteljstvu jubilarnog izdanja Festivala pridružio se i Ured predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’