Na 4. Filmskoj RUNDI, reviji hrvatskog kratkog filma, koja se održava 31. svibnja i 1. lipnja u osječkom Kazamatu, možete pogledati recentne domaće kratkometražne filmove različitih žanrova

Izvor: Filmska RUNDA

Glavni program čine Festivalska i Studentska RUNDA. Na Festivalskoj RUNDI premijerno će biti predstavljeni recentni nagrađivani kratkometražni filmovi koji, nakon niza svjetskih festivala, konačno stižu i na osječko platno. U sklopu Festivalske RUNDE bit će prikazani eksperimentalno – dokumentarni film 3. rujna 2015., redateljice Sare Jurinčić, igrani filmove Trešnje redateljice Dubravke Turić i Nitko nije savršen Barbare Vekarić te animirani film Biciklisti, redatelja Veljka Popovića.

“Studentska RUNDA selekcija je nagrađivanih studentskih filmova studenata režije igranog, animiranog i dokumentarnog filma, čiji radovi svojim odabirom, temom i režijskim postupcima već sada osvježavaju filmsku produkciju u Hrvatskoj i šire”, istaknula je Dalija Dozet, jedna od organizatorica Filmske RUNDE.

Studentsku RUNDU čine dokumentarni filmovi Mjesto odakle vam pišem pisma, redateljice Nikoline Bogdanović i Kol’ko god nas noge nose, redateljice Renate Lučić, igrani filmovi Bila soba redatelja Mladena Stanića i Sovjetski psi redateljice Nikice Zdunić te animirani film Osmijeh redateljice Matee Kovač.

Popratni program čine Fokus RUNDA: MONTAŽA te Škola dokumentarnog filma RESTART.

“Program Fokus RUNDA: MONTAŽA čine hrvatski kratkometražni filmovi u zadnjih 30-ak godina, kojima se pokušava prikazati presjek montažnih postupaka po raznim rodovima te utvrditi razne autorske pristupe montaži s ciljem pronalaska autentičnog filmskog izričaja”, istaknuo je Vedran Šuvar, izbornik programa.

Škola dokumentarnog filma Restart petomjesečni je intenzivni program u kojem međunarodni i domaći tutori nizom predavanja i vježbi polaznicima pružaju osnovne i napredne vještine potrebne za snimanje vlastitog dokumentarnog filma. U sklopu Filmske RUNDE, gledamo osam filmova polaznika i polaznica Škole.

Uz glavni i popratni program, na Filmskoj RUNDI bit će prikazan i dokumentarni film redatelja Ivice Šute, Osijek, ruka koja daje. Film govori o potrazi za izgubljenom kulturom (identitetom) grada Osijeka.

Od 31. svibnja do 2. lipnja u galeriji Kazamat može se pogledati i samostalna izložba fotografija osječkog fotografa Zlatka Balentića. Autor se predstavlja s 39 fotografija, portreta i uličnih fotografija nastalih usporedno sa snimanjem filma Osijek, ruka koja daje Ivice Šute.

Radionica autorskog filma i montaže Kö – MôNT – Låž održava se od 28. svibnja do 1. lipnja, a u subotu se premijerno prikazuju rezultati rada polaznika koji su tijekom pet dana istraživali kako uporabom filmskog jezika interpretirati stvarnost koja nas okružuje. U središtu je zanimanja filmska montaža, a cilj je radionice filmom interpretirati osobni način viđenja svijeta oko sebe. Nakon toga slijedi zajednički rad kojim se želi prekrojiti, nadopuniti, napisati, snimiti i izmontirati kratki film koji će se premijerno prikazati na Filmskoj RUNDI u subotu 1. lipnja 2019. u 20:30 sati.

Besplatne filmske radionice za srednjoškolce i studente u Osijeku

Uz projekcije filmova, svi zainteresirani pozvani su i na neformalno druženje s filmašima, na kojemu će kroz dijalog, raspravu i razmjenu ideja s gostima Filmske RUNDE, voditeljima radionica, festivalskim prijateljima i suradnicima saznati ponešto o njihovom radu ili im predstaviti svoj rad. Nakon projekcija, u petak i subotu, za DJ pultom, sjede DJ Kema i DJ Umbo koji će rasplesati sve posjetitelje do dugo u noć.

U slučaju kiše, program će se održati u unutrašnjosti galerije Kazamat. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Više o rasporedu projekcija te dodatne informacije o programu, možete pronaći na www.filmskarunda.com.

Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade “Kultura nova”, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.