Radionica filmske krtike održat će se 24. svibnja, a Radionica autorskog filma i montaže od 28. svibnja do 1. lipnja – u sklopu osječke revije hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA

Izvor: Filmska RUNDA

U sklopu 4. Filmske RUNDE – Revije hrvatskog kratkometražnog filma, koja se održava u Osijeku tijekom vikenda 31. svibnja i 1. lipnja, srednjoškolci i studenti mogu sudjelovati na besplatnim radionicama filmske kritike, odnosno autorskog filma i montaže.

Radionica filmske kritike namijenjena je srednjoškolcima, a voditelj je filmski i kazališni kritičar Nino Kovačić. Polaznici će dobiti kratak uvod u kritičarsku praksu uz početne naputke kako napisati vlastiti filmski osvrt na jedan od naslova u programu Runde. Polaznik ili polaznica koja napiše najbolju filmsku kritiku za nagradu odlazi u rujnu 2019. godine u Karlovac gdje će biti član žirija ovogodišnje Filmske revije mladeži.

Radionica će se održati 24. svibnja, a za prijavu je potrebno do 22. svibnja na e-mail: filmskarunda@gmail.com poslati svoju kratku biografiju te odgovore na sljedeća pitanja:

  1. Nabroji četiri filma koje voliš i koje si gledao/la više od puta.
  2. Nabroji tri filma koje si prestao/la gledati jer su ti bili dosadni ili nerazumljivi.
  3. Koja su ti dva filma bila zanimljiva, ali jako zahtijevna za gledanje?
  4. Navedi jedan dokumentarni, animirani i kratkometražni film (kratki je ispod pola sata, bilo koje vrste) koji ti je ostao u sjećanju. Možeš pogledati neki samo zbog prijave.
  5. Ako želiš, slobodno napiši svoje razmišljanje (može i u nekoliko rečenica) o nekom filmu po vlastitom izboru.

Srednjoškolci u fokusu Filmske RUNDE

Radionica autorskog filma i montaže Kö – MôNT – Låž namijenjena je studentima i maturantima koje zanima kako uporabom filmskog jezika interpretirati stvarnost koja nas okružuje. U središtu zanimanja je filmska montaža, a cilj je radionice filmom izazvati osobni način viđenja svijeta oko sebe. Nakon toga uslijedit će zajednički rad kojim se želi prekrojiti, nadopuniti, napisati, snimiti i izmontirati kratki film koji će se premijerno prikazati na Filmskoj RUNDI. Voditelji radionice su redatelj Tomislav Šoban i montažerka Iva Gavrilović.

Radionica se održava od 28. svibnja do 1. lipnja – dva puta po dva sata tijekom navedenih dana u prostorijama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (zgrada Rektorata u Tvrđi). Projekcija radova bit će 1. lipnja na Filmskoj RUNDI. Maksimalan broj polaznika je 10, a da bi se prijavili, trebate odabrati članak iz novina i uz njega staviti do 5 fotografija za koje misle da vizualno mogu predstavljati/ komplementirati ono što piše u članku i to s kratkom biografijom polsati na e-mail: filmskarunda@gmail.com do 26. svibnja.

Aktivnosti programa provode se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade “Kultura nova”, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Četiri načina povezivanja kadrova u montaži