Učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu od 2016. imaju svoju školsku televiziju, a preko Udruge Media talenti surađuju i s učenicima drugih srednjih škola te osnovnoškolcima

Piše: Ana Dokler

Na filmskom natječaju za djecu i mlade “Poštujem sebe i druge u medijima”, koji su u sklopu 2. Dana medijske pismenosti organizirali Agencija za elektroničke medije, Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski filmski savez, jedno od posebnih priznanja u srednjoškolskoj kategoriji dobio je video prilog Anketa – Poštujem sebe i druge u medijima Udruge Media talenti.

Autorica priloga je Korina Danica Vrban, a uz nju su na videu radili osnovnoškolci i srednjoškolci koji već nekoliko godina čine stalnu postavu Media talenata: Ema Tabaković, Vijeko Lončarić, Mika Zorić, Arijana Anica Vrban i Vlatko Lončarić.

Njihova mentorica i voditeljica Udruge, Silvia Vladić Vrban, dipl. novinarka i prof. hrvatskog jezika u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi, opisala nam je proces rada na ovom video prilogu: “Kada sam im rekla za filmski natječaj i pitala kakve ideje imaju, tema im se učinila važna za mlade te su odlučili pokazati stvarnost, umjesto glumiti. Anketa je dosta dobar format za takvu ideju i tako su jedni druge ispitivali o pojmovima vezanima za poštovanje u medijima. Kako je riječ o djeci koja se redovito druže na radionicama, svi su bili opušteni i puno toga su otkrili o sebi i situacijama u kojima su se našli vezano za bullying, manipulaciju, širenje dezinformacija. U procesu montaže složili smo se da je bolje javno ne otkriti toliko osobnih detalja, što je meni, kao voditelju, bio pokazatelj njihove zrelosti. Smatram da je to konkretan rezultat silnog učenja o važnosti zaštite privatnosti na društvenim mrežama i odgovornog dijeljenja osobnih podataka. U konačnici smo dobili video od tri minute, dosta općenitog materijala, ali s kojim smo zadovoljni i iz kojeg možemo svi nešto naučiti, a ima i određenu dozu humora”, rekla nam je profesorica Vladić Vrban.

Školska televizija Majstori TV

Ona je zajedno s kolegom prof. Ivicom Martićem, uz podršku ravnatelja Ante Vidovića, 2016. u Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi pokrenula školsku internetsku televiziju Majstori TV, prvenstveno s ciljem promoviranja obrtničkih zanimanja.

Udrugu Media talenti osnovali su kako bi mogli sudjelovati na natječajima te se dodatno angažirati u društvu. Tako su u svoj rad počeli uključivati i učenike drugih srednjih škola te osnovnoškolce. Danas imaju svoj studio u školi, profesionalnu opremu, snimaju i fotografiraju razne događaje, rade prijenose uživo s tri kamere…

Film Rušimo predrasude – Žene u muškim zanimanjima iz 2016. prvi je privukao pozornost javnosti, a do sada je na školskoj televiziji i na YouTube kanalu Media talenti objavljeno više od 150 video priloga. Nastoje uvijek raditi pozitivne priče pa su tu brojne reportaže o njihovoj školi i učenicima, raznim sportskim i volonterskim aktivnostima, spotovi i snimke koncerata, kratki igrani i dokumentarni filmovi.

Sportske priloge im redovito objavljuje Sportska televizija, a sa svojim radovima sudjeluju i na revijama i festivalima. Tako su za film Podnevnik, duhovitu dječju verziju televizijskih vijesti, 2018. dobili nagradu dječjeg žirija na 56. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i na 6. Festivalu smijeha FIFES.

“Naš Podnevnik su zapravo vijesti u podne koje smo osmislili na radionicama Media talenata, a s ciljem stvaranja komedije. Razgovarali smo što najčešće gledamo na televiziji i kakvim nas sadržajima bombardiraju mediji i to smo pokušali prikazati u ovom filmu. Nešto je bila čista improvizacija i trenutačno nadahnuće, a za neke dijelove smo imali detaljno razrađeni scenarij”, objašnjava voditeljica Udruge.

‘U medijskim skupinama djeca razvijaju mnoge važne vještine’

Nedavno su Media talenti završili i projekt “Intervju – mala škola novinarstva”, proveden uz potporu Grada Zagreba. Učenici 7. razreda Osnovne škole Trnsko i učenici Obrtničke i industrijske graditeljske škole tijekom tri mjeseca sudjelovali su na novinarskim radionicama i učili o osnovama novinarstva, s naglaskom na vođenju intervjua.

“Govorili smo, među ostalim, o tipovima pitanja, njihovom pravilnom postavljanju, važnosti pripreme za intervju, verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, bontonu pri vođenju razgovora i slično. Također, trebalo je svladati osnove video i tonskog snimanja. Najprije su učenici intervjuirali jedni druge za vježbu, a zatim su u završnom dijelu projekta pokazali što su naučili i to kroz razgovore s poznatim osobama. Tako su snimili intervjue sa sportskim novinarom HRT-a Vikijem Ivanovićem, hrvatskim reprezentativcem u hrvanju Božom Starčevićem te glumcem Slavenom Knezovićem”, ispričala nam je Silvia Vladić Vrban, koja se prije rada u školi, 10 godina profesionalno bavila novinarstvom.

Na kraju smo pitali profesoricu Vladić Vrban što je najvažnije što učenici mogu dobiti sudjelovanjem u medijskim skupinama.

“Trogodišnje strukovne škole najčešće upisuju djeca obrtnika koji će nastaviti obiteljski posao ili učenici koji nisu imali značajan broj bodova za upis u neki od četverogodišnjih programa. Naša zanimanja su fizički zahtjevna i nije lako biti majstor. Kako predajem cijelim razredima, ne promatram ih kao buduće zidare, tesare, montere, već vidim mlade koji se žele zabaviti, koji hoće i mogu učiti ako ih se motivira. Video produkcija je nešto što je njima jako interesantno i rado se uključuju. Uz nekakve osnove vještine vezane za snimanje, fotografiju, montažu, učenici imaju priliku stvarati filmove i s njima se predstavljati i na festivalima. To su iskustva koja će pamtiti cijeli život, a neki od njih su zahvaljujući ovom iskustvu već dobili priliku i za posao.

Što se tiče stalne postave Media talenata, oni su već toliko na terenu da se ne bih iznenadila ako im mediji budu i konačni odabir zanimanja. Mislim da im se sviđa ta dinamičnost rada u medijima i upoznavanje osoba iz javnog života, ravnopravni razgovori s njima. Djeci vidljivo raste samopouzdanje, usavršava im se i verbalna i neverbalna komunikacija, znaju se postaviti i prezentirati, a to su vještine koje će im u životu trebati”, smatra naša sugovornica.

Kako osnovati filmsku družinu u školi?