Popularna aplikacija za stvaranje i dijeljenje kratkih videa TikTok može potaknuti djecu na kreativno izražavanje i pružiti im mnogo zabave, no kao i kod drugih društvenih mreža, postoje potencijalni rizici, poput izloženosti neprimjerenim sadržajima i dijeljenja previše osobnih informacija s nepoznatim osobama

Piše: Marta Hržić Bijelić

TikTok je mobilna aplikacija koja svojim korisnicima omogućuje gledanje, snimanje, uređivanje i dijeljenje kratkih videa (od 3 do 15 sekudni) te međusobnu interakciju, popularna među djecom i mladima u svijetu pa i u Hrvatskoj.

Riječ je o kineskoj aplikaciji koja je pod imenom Douyin lanisrana 2016. u Kini, da bi se godinu kasnije pojavila na svjetskom tržištu kao TikTok. U lipnju 2018. dosegla je 500 milijuna mjesečnih korisnika, u kolovozu je integrirana s aplikacijom Musical.ly i do veljače 2019. iz trgovina aplikacijama App Store i Google Play preuzeta je ukupno više od milijardu puta.

Iako se u Pravilima privatnosti navodi da platforma nije namijenjena mlađima od 13 godina, a američki portal Common Sense Media preporučuje je tek za starije od 16 godina, koriste je i mlađi osnovnoškolci.

Ako i vaše dijete koristi ili želi koristiti ovu aplikaciju, svakako vam preporučujemo da je i sami isprobate, provjerite postavke privatnosti i sigurnosti te se zainteresirate za videe koje dijete gleda ili objavljuje na TikTok-u.

Znate li koje društvene mreže i aplikacije vaša djeca koriste?

Već u trgovini aplikacijama vidjet ćete da, iako je preuzimanje TikTok-a besplatno, postoji mogućnost kupnje u aplikaciji, da sadrži oglase te da se preporučuje roditeljsko vodstvo, što znači da neki sadržaji nisu primjereni za djecu.

Budući da korisnici prilikom kreiranja svojih videa, uz razne filtere i posebne efekte te mogućnost stvaranja video dueta s drugim korisnicima, zvučnu podlogu mogu birati među brojnim glazbenim hitovima, postoji mogućnost da će videozapisi sadržavati neprimjereni rječnik, psovke ili seksualne aluzije. Iako TikTok ne dopušta pretraživanje pojmova kao što su “sex” ili “porn”, lako je pronaći videe s golišavim ljudima i sugestivnim plesom.

No ako nadzirete kako dijete koristi aplikaciju, sudjelujete u snimanju i uređivanju videa i držite se pjesama koje već znate, to može biti zabavno i poticajno iskustvo za vaše dijete.

Na portalu Common Sense Media roditeljima se također savjetuje da, kao i kod uporabe bilo koje druge aplikacije i društvene mreže, razgovaraju s djecom o zaštiti privatnosti, odnosno o tome koje je informacije u redu dijeliti s drugima, a koje je ipak bolje zadržati u sferi privatnosti.

Inače je, kad se prijavite na TikTok, vaš račun prema zadanim postavkama javan, što znači da svatko može vidjeti vaše videozapise, poslati vam izravne poruke i koristiti podatke o vašoj lokaciji. Komunikacija s nepoznatim osobama na društvenim mrežama uvijek donosi određene rizike pa bi roditelji trebali uključiti sve postavke privatnosti za račune koje koriste djeca, tako da samo osobe koje poznaju mogu vidjeti njihove videozapise i komunicirati s njima.

Zašto je važno s djecom razgovarati o online prijateljstvima

Roditelji mogu blokirati određene pojmove za pretraživanje, a TikTok nudi i opciju “Digital Wellbeing”, koja omogućuje ograničavanje vremena provedenog uz aplikaciju na dva sata dnevno te ograničavanje pristupa potencijalno neprimjerenim sadržajima. Ove su značajke automatski zaštićene četveroznamenkastom šifrom, tako da ih djeca ne mogu sama isključiti, ali imajte na umu da čak i ako je filter neprimjerenih sadržaja uključen, djeca koja samostalno koriste aplikaciju ipak mogu naići na videozapise neprikladne za njihovu dob.

Fortnite: vodič za roditelje