U sklopu osječke revije hrvatskog kratkometražnog filma ove se godine prvi put održava i program Srednjoškolska RUNDA – projekcija filmova čiji su autori srednjoškolci, a na radionicama se mladi mogu upoznati s filmskim zanimanjima i početi aktivno raditi na ostvarivanju svojih filmskih ideja

Izvor: Filmska RUNDA

Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkometražnog filma u Osijeku, ove se godine održava 4. put, 31. svibnja i 1. lipnja, u produkciji umjetničke organizacije Teatar to go. Stručni tim u sklopu Revije pripremio je zanimljiv filmski, edukativni i zabavni program za studente i srednjoškolce te filmaše i sve zainteresirane za filmsku umjetnost.

U suradnji s Filmskom revijom mladeži i Four River Film Festivalom iz Karlovca te filmašima iz srednjih škola s područja Osijeka ove će se godine prvi put održati i program Srednjoškolska RUNDA. Filmovi s Filmske revije mladeži, čiji su autori srednjoškolci, javno će se prikazivati kod Rondela u Tvrđi, staroj jezgri grada u kojoj se nalaze četiri srednje škole, a ulaz na samu projekciju je besplatan. Srednjoškolska RUNDA je na rasporedu 23. svibnja od 19.30, samo tjedan dana prije Filmske RUNDE i odličan je uvod u bogat program koji će se odvijati 31. svibnja i 1. lipnja u osječkom Kazamatu.

Ova jedinstvena manifestacija u Osijeku pruža mogućnost da Osječani po prvi put vide filmske uratke svojih srednjoškolskih kolega iz cijele Hrvatske, da raspravljaju o filmu, uče i pritom se odlično zabave. Filmski blok od sat vremena uključit će kratkometražne filmove svih rodova i žanrova s Filmske revije mladeži, prema izboru selektora Davida Gaše, maturanta II. gimnazije u Osijeku, koji se bavi filmskom i glazbenom kritikom, filmom i kazalištem.

Poziv za volontere

Svi zaljubljenici u film mogu pomoći i u organizaciji Filmske RUNDE.  Volonteri će biti podijeljeni u sektore (Info pult, Kino, Press, Interventni vod) kroz koje će im se omogućiti stjecanje vrijednog iskustva, usvajanje novih vještina i dobru zabavu.

Svi koji se žele pridružiti ekipi Filmske RUNDE, trbaju poslati motivacijsko pismo i osobne podatke (ime i prezime, datum rođenja i kontakt) na filmskarunda@gmail.com s naznakom “Prijava za volontiranje”. Prijave su otvorene do 20. svibnja.

U zadnje tri godine Filmska RUNDA je napravila audiovizualni iskorak u afirmaciji mladih filmskih umjetnika na istoku Hrvatske. Vođeni idejom da u ovom dijelu Hrvatske postoji filmska publika i da joj je neophodan novi filmski sadržaj, Filmska RUNDA ispunila je prazninu i kontinuirano radi na društvenoj promjeni koja pokazuje svoje prve pomake u vidu aktivnih volontera i razvoja mlade publike te njihovog interesa za filmski medij. U fokusu projektnih aktivnosti su srednjoškolci s područja Osječko-baranjske županije, koji preko programa Filmske RUNDE imaju priliku iz godine u godinu upoznavati se s filmskim zanimanjima putem radionica, umrežiti se s umjetnicima i aktivno raditi na ostvarivanju svojih filmskih ideja.

Aktivnost programa se provodi uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade “Kultura nova”, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Kino kao mjesto filmskog i medijskog obrazovanja