Prije nego što odlučite s djecom pogledati prvi igrani film o Pokemonima, pročitajte osvrt Tihonija Brčića. Iako se prvenstveno radi o neobaveznoj razonodi za djecu i roditelje, film sadrži i neke upitne poruke i prikaze koji nisu primjereni djeci

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Ovo je prvi igrani film proizašao iz bogate franšize Pokémon. Odvija se u fantasy svijetu u kojem od davnina žive Pokémoni i ljudi. Svijet je maštovit i prepun luckastih Pokémona, no stvari brzo postanu opasne. Pokémoni se koriste u ilegalnim borbama, povremeno polude, a tu je i slučaj ubijenog detektiva koji istražuju njegov Pokémon partner Pikachu i 21-godišnji sin.

Iako neke stvari u filmu (prikazi drogiranja, mučenja, ubijanja) nisu primjerene za djecu, ne treba zaboraviti da se radi o simpatičnim Pokémonima pa sve djeluje zabavno i bezazleno. Seksualne aluzije su prisutne, ali su uglavnom razumljive samo odraslima (karizmatični Ryan Reynolds iz Deadpoola daje glas Pikachuu).

Film je neobavezna razonoda za djecu i odrasle, u kojem će djecu svakako očarati oživljeni šaroliki svijet iz mašte. Prihvaćanje različitosti i ostvarivanje neobične suradnje da bi se došlo do plemenitog cilja, teme su koji roditelji mogu komentirati s djecom nakon filma.

Prikazuje se u 2D, 3D i multiosjetilnom 4DX formatu na izvornom engleskom jeziku.

Za djecu: 8+.

Za roditelje: Pokémoni su proizvod ’90-ih pa je logično da će i neki roditelji imati želju pogledati igranu verziju njihove omiljene igre ili crtića iz mladosti. Onima koje je to zaobišlo ili ne vole vizualne efekte, film bi mogao brzo postati zamoran.

Nasilje: Iako film djeluje slatko, provlače se prizori mučenja, ilegalnih borbi, drogiranja, ubijanja…

Zastrašujući prizori: U jednoj sceni glavni lik, 21-godišnji mladić, muči Pokémona Mimičara (kojemu je mimika poput stvarnosti) tako da ga polije nevidljim benzinom i prijeti šibicom da će ga zapaliti. Iako se radi o slatkom Pokémonu, pa će djeci djelovati smiješno i bezazlenije nego što u stvari jest, roditelji se trebaju zapitati kakvu poruku film zapravo šalje…

Rječnik: Samo nekoliko blažih uvreda.

Seks: Ima bezazlenih prikaza flerta te nekoliko seksualnih aluzija namijenjenih odraslima.

Tempo: Začudo, film nije temeljen na non-stop akciji pa je tempo relativno umjeren.

Psihologija iza popularnosti igre Pokemon Go