Ukupno 162 animirana filma koje su radili djeca i mladi, odnosno profesionalci za djecu i mlade bit će prikazano tijekom VAFI & RAFI festivala u Rijeci od 27. do 29. svibnja te u Varaždinu od 30. svibnja do 2. lipnja

Izvor: VAFI & RAFI

Deseti jubilarni VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, ponovno će imati dva grada domaćina. Rijeka, gdje će Festival biti održan od 27. do 29. svibnja, te Varaždin koji će ponovno postati centar dječje animacije – od 30. svibnja do 2. lipnja. Na ovogodišnji festival pristiglo je 836 animiranih filmova iz preko 70 zemalja, a tijekom Festivala bit će prikazana 162 animirana filma. Ovogodišnja zemlja partner je Kanada, a uz VANIMU glavni organizator festivala je Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke.

Konferencija za medije održana je u dvorištu II. Osnove škole gdje je prije 33 godine Dubravka Kalinić Lebinec sa Srećkom Lebincem osnovala Udrugu VANIMA koja je organizator festivala, a ovom je prilikom u dvorištu škole posađeno stablo sjećanja povodom desete obljetnice Festivala.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’

Dubravka Kalinić Lebinec je i selektorica RAFI sekcije koja se drugu godinu za redom održava u Rijeci. U sklopu ovog dijela programa prikazat će se 76 filmova u 4 kategorije, a riječ je o filmovima koje su radili profesionalci za djecu.”Kao selektorica RAFI dijela, mogu reći da smo odgledali 80 sati filmova. Pristiglo je više od 500 filmova, sa svih kontinenata. Prva kategorija je za publiku do 6 godina, druga za ranu osnovnoškolsku dob, treća za stariju osnovnoškolsku dob i četvrta kategorija za srednjoškolce”, rekla je Dubravka Kalinić-Lebinec.

Selektor VAFI sekcije u kojoj se prikazuju filmovi koje su radila djeca i mladi bio je Kristijan Petrović. “Nije nimalo lagano biti selektor. Skoro tristotinjak filmova je selektirano sa svih kontinenata. Iz Kine i Japana je došao velik broj filmova i vidi se da se oni zaista trude. Koliko sam sati potrošio na gledanje filmova nemam pojma, ali bilo je par genijalnih filmova iz sva tri segmenta”, istaknuo je Petrović.

Ove je godine osim VAFI i RAFI sekcija uvedena i nova treća sekcija. RAFI APP posvećena je animacijama u mobilnim aplikacijama. “To je spoj samog sadržaja, tehnologije i animacije gdje želimo svake godine nagraditi studio koji posvećuje dovoljno pažnje djeci, a dobitnik prvog RAFI APP-a je studio iz Zagreba Recircle”, rekao je direktor festivala Hrvoje Selec.

U Rijeci će se ove godine održati i poseban program. “Youth cinema network conference” okupit će predstavnike 35 svjetskih festivala posvećenih mladima i za mlade, a sudionici će razmjenjivati iskustva kako bi se razvijali i stjecali nova znanja. Ova je konferencija i specifičnost ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala, budući da se ona svake godine održava u drugoj zemlji, a ove je godine upravo Hrvatska domaćin.

“Ujedno će se održati i koferencijiski dio u kojem će sudjelovati učitelji i profesori iz Rijeke, kako bi se potaknula medijska i digitalna pismenost i naravno bavljenje filmom”, istaknuo je Selec.

Stručni skupovi o medijskoj pismenosti za učitelje i nastavnike

Osim službenih i ostalih filmskih projekcija Festival donosi besplatne radionice animiranog filma u Varaždinu i Rijeci. Karla Skok i Morana Bunić, bivše “vanimatorice”, a danas studentice Akademije likovne u Zagrebu, smjer animirani film i novi mediji, vodit će radionicu stop animacije za djecu, a za one malo starije radionicu stripa vodit će poznati hrvatski animator i ilustrator Marko Dješka.

“Osim radionca, održat će se i izložba animatora Veljka Popovića i poznatog splitskog umjetnika Vaska Lipovca. Na izložbi će biti prikazan proces stvaranja animiranog filma ‘Biciklisti’ – od crteža do filma”, rekla izvršna producentica VAFI dijel festivala Ana Sever.

Festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovog puta prepoznali UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH, a ove se godine žiriju Plavog VAFI-ju priključuje i Agencija za elektroničke medije sa svojim portalom medijskapismenost.hr.

Službeno otvaranje RAFI-ja bit će u ponedjeljak, 27. svibnja u Rijeci, dok VAFI u Varaždinu počinje u četvrtak, 30. svibnja u kinu Gaj, nakon čega slijedi svečana zabava povodom desete obljetnice VAFI festivala.

Pokrovitelji festivala su grad Varaždin, grad Rijeka, Varaždinska županija, Primorsko-goranska županija, Hrvatski audiovizulni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, TZ grada Varaždina i TZ Varaždinske županije. Sav program Festivala otvoren je za javnost i besplatnog je karaktera, a ostale informacije o programu možete pronaći na internetskim stranicama www.vafirafi.com

Lica od skica: radeći ovaj animirani film, djeca su istraživala svoje emocije