Moderiranoj diskusiji pod nazivom World Media Cafe prethodit će projekcije filmskih uradaka nastalih u okviru Frooom! filmske škole za djecu i mlade tijekom 2018. godine te premijerno predstavljanje filmova Interdisciplinarnog programa medijske pismenosti “Samo nebo nam je granica” polaznika generacije 54+

Izvor: FROOOM!

U subotu 25. svibnja u velikoj dvorani Kina Europa od 10 sati održat će se program koji obuhvaća preko četrdeset premijera filmova, radova polaznika radionica filmskog i medijskog opismenjavanja koje provodi udruga Bacači Sjenki u okviru dvije filmske škole: za djecu to je Frooom!, a za starije od 55 godina Samo nebo nam je granica.

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju

Nakon projekcija, u 13.25 sati započinje moderirana diskusija World Media Cafe na kojoj će se u opuštenoj atmosferi progovoriti o važnim temama vezanim za medijsko opismenjavanje: Što je medijsko opismenjavanje? U kojoj vezi je s filmskim, informatičkim i informacijskim opismenjavanjem?  Koliko je medijsko opismenjavanje odozgo prema dolje direktiva, a koliko odozdo prema gore nužnost? Tko je zapravo kompetentan za provođenje medijskog opismenjavanja? Obuhvaća li termin medijske pismenosti i druge vrste novih pismenosti s kojima se susrećemo u 21. stoljeću? Jesmo li povezani s društvenim mrežama bez cilja, smisla i svjetonazora i kako se tu snalazi i smješta medijsko opismenjavanje: kao “vuk”, kao “Crvenkapica” ili nešto treće?

World Media Caffe je inačica the world cafe metode rasprave, tijekom koje se u naizgled neformalnom i nekompeticijskom okruženju ležerno raspravlja i razgovara o važnim društvenim temama.  Odabrane teme za ovu, prvu u nizu rasprava čiji je cilj uključiti što više nastavnika i profesora te sudionika svih razina obrazovanja, praktičara i teoretičara medijskog, filmskog, informatičkog, informacijskog i vizualnog opismenjavanja, novinara i drugih su:

Mediji i film u školi (suvremeni alati za učenje) – Koji su to dobri primjeri metodologije, praktične i teorijske nastave? Moderator je Uroš Živanović (HAVC).
Mediji u svakodnevnici – Što nam znači filmska kritika, što lažne vijesti, a kako doživljavamo medijsku manipulaciju, sigurnost na internetu i invaliditet na filmu? Ovu temu moderira redatelj i filmski djelatnik Tomislav Mršić.
Medijska pismenost – Koliko smo znatiželjni, istražujemo li i kritički razmišljamo? Moderatorica je Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr Agencije za elektroničke medije.
Amaterski film – Gledamo li ga kao alat za društvenu angažiranost i uključenost, propitivanje različitih motrišta stvarnosti, provokaciju i inovaciju? Moderator je Vedran Šuvar (Kino Klub Zagreb) autor amaterskog manifesta.

Polaznici Frooom! Filmske škole u 2018. godini, samo u Zagrebu proizveli su preko 30 filmova, crtića i video radova različitih žanrova od kojih će se oni najbolje prihvaćeni od strane publike nastaviti prikazivati diljem Hrvatske kao dio Frooom! festivala. Organizatori zato pozivaju sve koji su do sad sudjelovali na Frooomu, kao i njihove roditelje, prijatelje i goste da dođu i svojim pljeskom potvrde koji su ih filmovi najviše dirnuli.

Nagrada mladim hrvatskim filmašima za film ‘S druge strane predstave’

Osim dječjih, premijerno se prikazuju filmovi polaznika generacije 54+ nastalih u okviru Inovativne škole medijskog i filmskog opismenjavanja Samo nebo nam je granica, organizirane u okviru istoimenog projekta za čiju je realizaciju sredstva u okviru Europskog socijalnog fonda osiguralo Ministarstvo kulture.
Kroz šest mjeseci, 20-ak polaznika iz Zagreba koji su film poznavali samo iz vizure gledatelja, tijekom radionica došli su do faze da mogu samostalno montirati kratki film, skeč ili video. Program Samo nebo nam je granica za nove 54+ polaznike u Zagrebu biti će organiziran na jesen.

Zajedničko ovim, generacijski najmanje 40 godina udaljenim programima filmske i novomedijske edukacije, jest pristup. Način na koji voditelji radionica, mahom profesionalci iz različitih filmskih profesija pristupaju i djeci i odraslima pretpostavlja međusobno uvažavanje, vježbanje timskog rada, a sve načelom učenja kroz uzajamno slušanje gdje se nalazi način da i oni najpovučeniji sudjeluju sa svojim idejama.

Samo nebo nam je granica: Filmska škola za odrasle (54+)