Diversions International Short Film Festival u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom donosi radionički program metodike nastave kratkometražnog filma za odgajatelje, nastavnike, knjižničare i sve druge odgojno-obrazovne djelatnike, koji će se održati 11. i 12. lipnja u Kinu Zelina

Izvor: HAVC

Od 10. do 16. lipnja u Svetom Ivanu Zelini održat će se Diversions International Short Film Festival, nasljednik Revije hrvatskog kratkometražnog filma Kratki na brzinu. Festival je posvećen promociji međunarodnog kratkog metra, nezavisne produkcije, mladih autorica i autora, radioničkih i filmsko-obrazovnih sadržaja, a od prošle ga godine prati i obnovljeno Kino Zelina.

Glavni program čini međunarodna konkurencija kratkometražnih filmova iz cijelog svijeta koji se natječu za Grand Prix i nekoliko strukovnih nagrada. U popratnom programu održavaju se paneli, predavanja, masterclassovi, prigodne rasprave. Također, dio pretprograma održava se u Zagrebu, a sam program u Svetom Ivanu Zelini prati i glazbeni Zenbazen festival.

Uz sve to, poseban fokus DISFF posvećuje povezivanju festivala, kina i lokalnih škola te ove godine zajedno s HAVC-om donosi poseban program za sve odgojno-obrazovne djelatnike, predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske, kao i knjižničare i zainteresirane studente i filmske autore koje zanima područje metodike filmske nastave. Sudionici će tako imati priliku pogledati i metodički obraditi neke od ponajboljih kratkometražnih domaćih filmova snimljenih posljednjih godina, i to igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne. Program će se temeljiti na filmološkoj analizi i interpretaciji cjelovitog filmskog djela, a alati koje pruža mogu se iskoristiti u nastavi medijske kulture u kojoj je film jedan od nastavnih sadržaja, ali i u pristupu filmu kao nastavnom sredstvu u okviru sata hrvatskog jezika, razredne zajednice ili kojega drugoga nastavnoga predmeta. Polaznici radionice upoznat će i ponoviti temeljnu filmsko-teorijsku terminologiju, baviti se osnovama filmskog pripovijedanja, prepoznavati obilježja filmskih rodova i hibrida te uočavati i analizirati raznolikost filmskih izražajnih sredstava.

Voditeljice programa su stručnjakinje za područje filmskog obrazovanja: Jelena Modrić, filmska montažerka i docentica pri Odsjeku montaže Akademije dramske umjetnosti, i Višnja Vukašinović, filmska kritičarka i autorica, profesorica engleskog jezika i komparativne književnosti.

Program se održava u Kinu Zelina (Pučko otvoreno učilište), Vatrogasna 3, Sveti Ivan Zelina, 11. i 12. lipnja od 11.30 do 14.30 sati.

Prijava se vrši putem obrasca dostupnog na ovoj poveznici: bit.ly/zelina2019. Rok za prijave je ponedjeljak, 10. lipnja.

Sudjelovanje je besplatno, posebnih uvjeta prijave nema. Mjesta će se popunjavati prema redoslijedu prijave. Predviđeni broj sudionika po danu jest oko 30.

Tijekom oba dana bit će prikazani i obrađeni različiti filmovi, tako da zainteresirani mogu sudjelovati na oba termina ili samo jednome.

Za sve dodatne upite o ovom programu, možete se obratiti na e-adresu filmska.pismenost@havc.hr, a za upite o filmskom programu festivala i ostalim popratnim sadržajima na info@disff.com.