Tijekom vikenda 31. svibnja i 1. lipnja održana je 4. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma. Dio Glavnog programa činila je Festivalska RUNDA, na kojoj su prvi put u Osijeku prikazani recentni nagrađivani kratkometražni filmovi

Izvor: Filmska RUNDA

Na 4. Filmskoj RUNDI, reviji hrvatskog kratkog filma, koja se održavala 31. svibnja i 1. lipnja 2019. u Osijeku, publika je premijerno gledala nagrađivane filmove u sklopu glavnog i popratnog programa.

“Velik broj ljudi je angažiran kako bi se jedna RUNDA održala, a najljepše je vidjeti kad ti se to vrati kroz zadovoljnu publiku koja uživa u filmskom programu”, istaknula je Dalija Dozet, jedna od organizatorica Filmske RUNDE.

Festivalsku RUNDU činili su eksperimentalno – dokumentarni film 3. rujna 2015., redateljice Sare Jurinčić, igrani filmovi Trešnje redateljice Dubravke Turić i Nitko nije savršen Barbare Vekarić te animirani film Biciklisti, redatelja Veljka Popovića.

U sklopu Studentske RUNDE publika je gledala dokumentarne filmove Mjesto odakle vam pišem pisma, redateljice Nikoline Bogdanović i Kol’ko god nas noge nose, redateljice Renate Lučić, igrane filmove Bila soba redatelja Mladena Stanića i Sovjetski psi redateljice Nikice Zdunić te animirani film Osmijeh redateljice Matee Kovač.

“Film problematizira univerzalno pitanje ljubavi, ali ga stavlja u korelaciju sa rigidnom formom konzumerizma i zapravo postavlja pitanje postoje li u romantičnim odnosima nekakve ponude kao što postoje na tržištu roba i usluga”, rekla je autorica Matea Kovač.

Uz glavni i popratni program, prikazan je i dokumentarni film redatelja Ivice Šute Osijek, ruka koja daje koji je pratila samostalna izložba fotografija osječkog fotografa Zlatka Balentića.

Redatelj Tomislav Šoban i montažerka Iva Gavrilović održali su radionicu autorskog filma i montaže Kö – MôNT – Låž, a polaznici su napravili čak 3 filma koja su svoju premijeru imala upravo na Filmskoj RUNDI.

“Spojili smo dva pojma, kolaž i montažu, što je spoj filmske i likovne umjetnosti. Polaznici su izrezivali sadržaje iz novina, magazina, raznoraznih časopisa s kojima su se vizualno igrali i taj su materijal u montaži dodatno oblikovali u filmsku formu”, rekao je Tomislav Šoban.

Uz filmsku reviju, Filmska RUNDA pruža i cjelogodišnji program edukativnih radionica i projekcija u kojima se potiče promišljanje i stvaranje filmova te se predstavljaju budući mladi filmski autori.

“S jednom smo generacijom polaznika naših godišnjih radionica, autorskih večeri, volontera i dugogodišnjih posjetitelja same revije rasli i uočavamo da je i njihovo zanimanje za filmsku umjetnost raslo iz godine u godinu. Oni sad ili upisuju ili imaju želju upisati Akademije u Hrvatskoj, a sad dolaze nove generacije i tu vidimo da se dogodio neki stvarni dodir s ljudima iz Osijeka”, istaknula je Marta Užarević, jedna od organizatorica revije.

Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade “Kultura nova”, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.