Svi filmovi u konkurenciji VAFI sekcije, u kojoj se natječu animirani filmovi djece i mladih, umjesto u kinu prikazivat će se početkom lipnja na programu RTL Kockica, na Varaždinskoj televiziji te Prvoj školskoj televiziji, a bit će dostupni za gledanje i putem online platforme

Izvor: VAFI & RAFI

Bliži se jedanaesti VAFI & RAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, koji će ove godine biti održan na drugačiji način nego što smo navikli. Organizatori su najavili realizaciju u tri dijela – VAFI sekcija bit će održana prema najavljenim datumima – od 1. do 7. lipnja, dok će RAFI sekcija u Rijeci, kao i projekcije pobjedničkih filmova u Varaždinu biti realizirane na jesen.

Video lekcija: Kako gledati animirani film

Na ovogodišnji festival pristigao je rekordan broj animiranih filmova, njih više od tisuću iz cijelog svijeta, točnije iz 85 zemalja. Ovogodišnja zemlja partner je Irska, a uz udrugu Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina, glavni organizator festivala je treću godinu za redom i Javna ustanova u kulturi Art-kino iz Rijeke.

U sklopu VAFI sekcije u kojoj se natječu animirani filmovi djece i mladih u tri dobne skupine (MINI, MIDI i MAXI) pristiglo je 317 pravilno prijavljenih filmova iz 35 zemalja svijeta. Selekcijsku komisiju u VAFI  sekciji čine Jasenka Ježovita-Mlinarić, dugogodišnja članica i bivša voditeljica VANIME, te Slave Lukrov, predsjednik ASIFA Hrvatske i direktor Supertoon – internacionalnog festivala animiranog filma.

Zbog specifične situacije u kojoj se svijet trenutno nalazi ovaj puta gosti po prvi puta od osnivanja festivala neće gostovati u Varaždinu, već će svih šest službenih projekcija iz VAFI sekcije biti prikazivano u posebno pripremljenim emisijama za televizijsko emitiranje. Tako će od 4. do 7. lipnja emisije biti prikazivane na nacionalnom nivou u sklopu kanala RTL Kockica te putem platforme RTL Play. Emitiranju se na lokalnom nivou priključuju i Varaždinska televizija (VTV), te Prva školska televizija u suradnji s Magic NET-om. Svi filmovi u konkurenciji VAFI sekcije za vrijeme trajanja Festivala bit će javnosti dostupni za gledanje i putem online platforme, a na službenim stranicama i putem društvenih mreža organizatori će osigurati live stream dijela programa.

Festival ima i odgojnu komponentu koju su i ovog puta prepoznali Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Ured pravobraniteljice za djecu RH te portal medijskapismenost.hr, a njihove predstavnice čine žiri Plavog VAFI-ja. Plavi VAFI se dodjeljuje mladim autorima koji svojim filmovima promiču prava djece.

Svi koji s djecom rade animirane filmove, ujedno promiču dječja prava

S druge strane, RAFI sekcija u kojoj se natječu profesionalni animirani filmovi namijenjeni djeci i mladima i to u četiri skupine (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18) bit će prikazani u Rijeci na jesen kad se za to stvore uvjeti, a najbolje će birati 20 članova žirija sastavljenih od djece i mladih. Selektorice u ovoj sekciji su Dubravka Kalinić Lebinec, dugogodišnja medijska pedagoginja, osnivačica i voditeljica VANIME, zatim Ana Sever, izvršna producentica varaždinskog dijela festivala i Barbara Zupičić, izvršna producentica riječkog dijela festivala.

Nakon što završe obje sekcije, pobjednički filmovi će biti prikazani u Varaždinu na javnim projekcijama koje će biti besplatne i otvorene za javnost, a u suradnji sa suorganizatorima Festivala POU Varaždin, odnosno kinom GAJ.

Pokrovitelji Festivala su Grad Varaždin, Grad Rijeka, Hrvatski audiovizualni centar, Varaždinska županija, TZ Grada Varaždina, TZ Varaždinske županije i Rijeka 2020, a realizacija se odvija uz pomoć  suorganizatora – Hrvatskog filmskog saveza, ASIFA-e Hrvatske, Koncertnog ureda Varaždin, POU-a Varaždin i kina GAJ. Organizatori ovim putem zahvaljuju svim pokroviteljima, suorganizatorima, ali i brojnim partnerima te medijskim pokroviteljima koji ih podržavaju sve ove godine, a pogotovo u ovim izazovnim vremenima u kojima se nalazimo.

Sve informacije vezane uz Festival možete pratiti na službenim internetskim stranicama festivala www.vafirafi.com ili na službenoj Facebook stranici.

Pahuljac i sedam patuljčica: animirana bajka s temom rodne jednakosti