Kako bi knjižica za roditelje i skrbnike ‘Djeca i mediji’ i ‘Slikovnica o medijima’ bile dostupne što većem broju djece, roditelja, odgojitelja, nastavnika i drugih stručnjaka koji rade s djecom, šaljemo ih u knjižnice, odgojno-obrazovne ustanove te udruge

Piše: Ana Dokler

Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku i ove godine rade dotisak knjižice za roditelje i skrbnike “Djeca i mediji” i “Slikovnice o medijima” za najmlađe te ih besplatno šalju knjižnicama, vrtićima, školama, udrugama i drugim ustanovama koje se za to prijave.

Slanje ovih dviju publikacija (a onda i njihovo korištenje u radu s djecom ili roditeljima) jedna je od aktivnosti koje su izazvale velik interes tijekom 1. i 2. Dana medijske pismenosti. Nastavljamo s njom i ove godine, povodom 3. Dana medijske pismenosti, koji će se održati od 30. ožujka do 5. travnja.

Dodirujući svoje nosiće, predškolci uče o medijskoj pismenosti

Cilj nam je da knjižica i slikovnica o medijskoj pismenosti budu dostupne za korištenje, odnosno posudbu što većem broju djece, roditelja, odgojitelja, nastavnika i drugih stručnjaka koji rade s djecom. Upravo zbog toga šaljemo ih u knjižnice i odgojno-obrazovne ustanove, a uz to ih svatko može preuzeti i u elektroničkom obliku.

Kako se prijaviti

Za tiskane publikacije se putem prijavnice mogu prijaviti djelatnici knjižnica, vrtića, škola i drugih ustanova te članovi udruga koje se bave edukacijom djece ili roditelja.

Prijave će biti otvorene mjesec dana – od 5. veljače do 5. ožujka u podne, ili do isteka zaliha, a slat ćemo ih nakon toga, tijekom ožujka.

Medijska pismenost za roditelje i djecu

Knjižica za roditelje i skrbnike “Djeca i mediji” prevedena je i prilagođena (te ove godine dodatno osvježena) verzija istoimene publikacije finskog Nacionalnog audiovizualnog instituta (KAVI). Riječ je o sažetom vodiču za korištenje medija u obitelji, koji roditeljima i skrbnicima skreće pažnju na ključne teme za razmišljanje i nudi pitanja i prijedloge za razgovor s djecom, kao i poveznice za daljnje istraživanje, ili pak traženje pomoći.

Preuzmite knjižicu sa savjetima za korištenje medija u obitelji

“Slikovnica o medijima – medijska pismenost za najmlađe” prva je hrvatska slikovnica o medijskoj pismenosti, namijenjena djeci, roditeljima, skrbnicima, odgojiteljima i učiteljima. Pripremljena je 2018., u sklopu 1. Dana medijske pismenosti. Napisala ju je Alma Čakmazović, ilustratrirala Petra Zlonoga, a grafički dizajnirao Branimir Lazanja.

Prva hrvatska slikovnica o medijskoj pismenosti za najmlađe

Odgojitelji u dječjim vrtićima, knjižničari, učitelji i voditelji radionica za predškolce ili mlađe školarce slikovnicu mogu koristiti u kombinaciji s materijalima za Radionicu optičkih igračaka, objavljenima također u sklopu 1. Dana medijske pismenosti, ili zasebno.

Roditelji je također mogu čitati sa svojom djecom i podržati ih u aktivnostima predloženima za prepoznavanje razlika između svijeta medija i stvarnog svijeta, a može biti i odličan uvod u brojne druge aktivnosti i razgovore o medijima i medijskim sadržajima.

Osim na hrvatskom, slikovnica je u elektroničkom obliku dostupna za preuzimanje i na engleskom jeziku.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti 2020.

Obrazovni materijali za preuzimanje