Mnoge aktivnosti planirane povodom 3. Dana medijske pismenosti morat će se, nažalost, privremeno odgoditi. U međuvremenu ćemo na portalu medijskapismenost.hr objavljivati obrazovne materijale i produžiti rok prijava za naš filmski natječaj za djecu i mlade

Piše: Ana Dokler

S obzirom na razvoj situacije s koronavirusom i odluku Vlade o prekidu nastave u osnovnim i srednjim školama i fakultetima, kao i rada vrtića te, preporuku izbjegavanja javnih okupljanja u zatvorenim prostorima u cijeloj Hrvatskoj, mnoge aktivnosti planirane za Dane medijske pismenosti morat će se odgoditi.

U našem Rasporedu događanja već je više od 100 aktivnosti koje su se trebale održati tijekom ožujka i travnja, a prijave nam i dalje stižu. Budući da je većinom riječ o aktivnostima u vrtićima, školama, na fakultetima, u knjižnicama i udrugama, bit će ih nužno privremeno odgoditi. Pozivamo organizatore da ih održe u predstojećim mjesecima kada to bude moguće, odnosno kada sve ustanove nastave s normalnim radom te da nas tada obavijeste o novom terminu događaja.

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2020. – RASPORED DOGAĐANJA

Već je ranije odgođena međunarodna stručna konferencija o medijskoj pismenosti u Zagrebu, a zatim i radionice “Djeca upoznaju medije” u medijskim kućama, kao i druga planirana veća okupljanja u sklopu Dana medijske pismenosti, poput javnih predavanja, panel diskusija i kino projekcija.

Agencija za elektroničke medije i UNICEF privremeno će odgoditi i slanje paketa tiskanih publikacija – knjižica za roditelje i skrbnike “Djeca i mediji” i “Slikovnica o medijima”. Paketi će biti poslani čim to bude moguće svim ustanovama koje su se prijavile za publikacije, kao i onima koje su prijavile svoj događaj povodom Dana medijske pismenosti.

U međuvremenu ćemo na portalu medijskapismenost.hr objavljivati obrazovne materijale, koji se pripremaju u sklopu Dana medijske pismenosti. Tu će ih svi moći preuzeti u elektroničkom obliku, kao i dosad objavljene materijale namijenjene odgojiteljima, nastavnicima i roditeljima za rad s djecom i mladima.

Obrazovni materijali za preuzimanje

Prijave na filmski natječaj “Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju”, koje su trebale završiti 18. ožujka, sada ćemo produžiti do 17. travnja, kako bismo dali priliku još većem broju osnovnoškolaca i srednjoškolaca da nam filmom pokažu što misle o ovoj važnoj temi.

Pratit ćemo dalje situaciju i službene preporuke vezane za sprečavanje širenja koronavirusa i djelovati u skladu s njima te vas obavještavati o svim novostima vezanima za Dane medijske pismenosti. Pozivamo i vas da pratite razvoj situacije i da se o koronavirusu informirate samo iz službenih i provjerenih izvora.

Preporuke za izvještavanje o koronavirusu i suzbijanje dezinformacija