Na temelju naših obrazovnih materijala, dostupnih za preuzimanje u elektroničkom obliku, možete snimiti video, održati webinar ili sat medijske pismenosti u virtualnoj učionici te organizirati druge aktivnosti putem interneta

Piše: Ana Dokler

U skladu s aktualnom situacijom i mjerama za zaštitu od koronavirusa, odgođena je većina aktivnosti planiranih povodom 3. Dana medijske pismenosti.

Odgoda aktivnosti u sklopu Dana medijske pismenosti

Odgojitelje, nastavnike, knjižničare i druge organizatore događanja pozvali smo da svoje radionice, predavanja, filmske projekcije, panel diskusije i druge aktivnosti održe u predstojećim mjesecima, kada to bude moguće, te da nas obavijeste o novim terminima.

Dok škole i druge ustanove ne rade, pozivamo vas da razmislite o mogućnostima organiziranja aktivnosti posvećenih temama medijske pismenosti na daljinu – u virtualnim učionicama, ili na neki drugi način putem interneta, što neki nastavnici već i rade.

Svi naši obrazovni materijali, namijenjeni različitim dobnim skupinama, dostupni su za preuzimanje u elektroničkom obliku i na temelju njih možete održati webinar ili online sat medijske pismenosti za svoje učenike, ili im zadati neki od zadataka za samostalan rad kod kuće.

Obrazovni materijali za preuzimanje

Ako se na to odlučite, molimo vas da svoje snimke, prezentacije i druge materijale podijelite i u našoj Facebook grupi Medijska pismenost – materijali za edukatore i da nam ih pošaljete na mail medijskapismenost@aem.hr.

Vještine medijske pismenosti u ovim kriznim trenutcima osobito su važne, jer nam mogu pomoći da se zaštitimo od utjecaja brojnih neprovjerenih informacija i dezinformacija koje prate pandemiju koronavirusa, a koje postaju viralne na društvenim mrežama ili se proslijeđuju putem aplikacija za dopisivanje. Uz to, problem je i senzacionalistički pristup nekih medija u izvještavanju o širenju koronavirusa, što je također važno prepoznati i zadržati kritički odmak.

Preporuke za izvještavanje o koronavirusu i suzbijanje dezinformacija

U tom vam kontekstu preporučujemo naše nastavne materijale Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti i paket edukativnih materijala Fake ≠ fact: Uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice.

Budući da će mnoga djeca i mladi, kao i odrasli, u ovom razdoblju provoditi čak i više vremena nego inače uz pametne telefone i računala, odnosno uz različite sadržaje na internetu, društvenim mrežama i platformama za razmjenu videozapisa, kao i komunicirajući putem aplikacija za dopisivanje, važno je pažnju posvetiti sigurnom i odgovornom korištenju interneta. Tim se temama bave naši nastavni materijali Sigurnost djece na internetu i elektroničko naslije, Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu te Ljudsko dostojanstvo, vrijeđanje, sramoćenje i govor mržnje.

Među obrazovnim materijalima za preuzimanje nalaze se i drugi korisni materijali za nastavnike i odgojitelje, kao i za roditelje, a objavljivat ćemo i nove materijale pripremljene za 3. Dane medijske pismenosti.

Filmski natječaj: Naš online život, o kojem roditelji ništa ne znaju