Britanski filmski institut od ponedjeljka, 23. ožujka, pokreće besplatni otvoreni online-kolegij ‘Film Education: A User’s Guide’, namijenjen svim europskim stručnjacima iz audiovizualnog i odgojno-obrazovnog sektora

Izvor: HAVC

Kolegij Film Education: A User’s Guide dio je šireg dvogodišnjeg projekta From Framework to Impact, kojega su, uz Britanski filmski institut, nositelji i Danski filmski institut, Francuska kinoteka i njemačka organizacija Vision Kino, a sufinanciran je sredstvima Kreativne Europe putem natječaja Potprograma MEDIA u kategoriji Filmsko obrazovanje (EACEA/14/2017).

Kolegij je namijenjen stručnjacima kako iz audiovizualnog tako iz odgojno-obrazovnog sektora: nastavnicima, edukatorima, djelatnicima kulturnih i obrazovnih institucija, voditeljima filmskih družina i klubova, voditeljima kina, festivala, udruga – svima koji se neposredno ili strateški bave područjem filmskog obrazovanja odnosno promicanjem filmske i medijske pismenosti.

Ključevi filma: pitanja za dešifriranje svakog igranog filma

Teme koje će pokriti obuhvaćaju zagovaranje važnosti filmskog obrazovanja, studije slučaja nacionalnih filmsko-obrazovnih strategija, primjere iz prakse kinoprikazivača, festivala i filmskih arhiva, analize različitih metodičkih pristupa filmskoj nastavi i kuriranju filmskih izbora za školstvo i predškolski odgoj, kao i načine evaluacije učinka pojedinih pristupa filmskom obrazovanju i implementiranju istih u djelatnosti nacionalnih filmskih centara i fondova. Predavači su stručnjaci za filmsko obrazovanje iz Britanskog filmskog instituta i Danskog filmskog instituta, Mark Reid, Ian Wall, Charlotte Giese i Kari Eggert Rysgaard.

Jedan od dijelova projekta From Framework to Impact jest i Regionalni seminar o filmskom obrazovanju u Srednjoistočnoj i Jugoistočnoj Europi: Next Steps in Film Education, koji se u organizaciji Slovenskog filmskog centra i Kinodvora trebao održati u Ljubljani 20. i 21. travnja, ali je zbog trenutne situacije odgođen za jesen. Hrvatski audiovizualni centar jedan je od partnera ovog seminara te će ujesen na njemu sudjelovati više od 40 hrvatskih stručnjaka za filmsko obrazovanje. Među studijama slučaja bit će predstavljeni filmsko-obrazovni programi Art-kina u Rijeci te Sedmi kontinent i Film u bolnici udruge Djeca susreću umjetnost, kao i aktivnosti HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti. Također, jedno od keynote predavanja, na temu How can we design strategies for film education development, and do we have a common vision of it?, držat će Edita Bilaver, predsjednica udruge Djeca susreću umjetnost.

Europski film za djecu treba veću vidljivost i priznanje da bi osnaživao mlade

Valja i napomenuti kako je samom projektu From Framework to Impact prethodilo istraživanje Screening Literacy: A Framework for Film Education in Europe 2011. te potom donošenje strateškog dokumenta A Framework for Film Education 2015. godine, na čemu su bili sudjelovali brojni europski filmski centri, a pojedini elementi implementirani su tako i u HAVC-ov Nacionalni program promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2017. – 2021.

Kolegiju Film Education: A User’s Guide možete pristupiti putem ove poveznice, a potrebno je samo registrirati se i odabrati opciju Free koja omogućuje besplatni pristup tijekom šest tjedana. Za eventualna dodatna pitanja možete se obratiti na kontakt-adresu filmska.pismenost@havc.hr.

Kino kao mjesto filmskog i medijskog obrazovanja