U video lekciji, koju je na temelju materijala ‘Fake or Fact: Uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice’ pripremila dr.sc. Anita Tufekčić, učenici će saznati što je propaganda, koje vrste propagande postoje te koje su najčešće propagandne tehnike

Piše: Ana Dokler

U sklopu Dana medijske pismenosti na daljinu dr.sc. Anita Tufekčić, školska knjižničarka mentorica u OŠ “Antun i Stjepan Radić” u Gunji i voditeljica filmske družine “Mladi SKIG-ovci”, pripremila je video lekciju o tehnikama propagande.

Ova video lekcija može se koristiti za sat medijske pismenosti na daljinu za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole te srednjoškolce, u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja.

Učenici će saznati što je to propaganda, koje vrste propagande postoje te koje su najčešće propagandne tehnike. Uz definicije i objašnjenja, tu su i zanimljivi primjeri korištenja tih tehnika.

Lekcija se temelji na obrazovnim materijalima “Fake or Fact: Uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u učionice“, koje su Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku objavili u partnerstvu s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u sklopu Dana medijske pismenosti.

Materijali za uvođenje kritičkog vrednovanja izvora u (virtualne) učionice