U sklopu 6. Dana medijske pismenosti održan je stručni skup “Kako podržati mentalno zdravlje učenika u virtualnom i medijskom okruženju”, koji su organizirali Agencija za elektroničke medije i UNICEF u suradnji sa županijskim stručnim vijećima socijalnih pedagoga i voditelja školskih preventivnih programa

Piše: Ana Dokler

Više od 500 stručnih suradnika te nastavnika iz osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova iz svih dijelova Hrvatske sudjelovalo je na online stručnom skupu “Kako podržati mentalno zdravlje učenika u virtualnom i medijskom okruženju” održanom 28. travnja u sklopu 6. Dana medijske pismenosti.

Skup su organizirali Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji sa županijskim stručnim vijećima socijalnih pedagoga i voditelja školskih preventivnih programa.

Predavanja o ključnim temama vezanima za utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje djece i mladih održale su socijalne pedagoginje s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Sanja Radić Bursać, Sabina Mandić i Lucija Lamešić.

“Razvoj djece i mladih uronjen je u virtualno okruženje te su oni najprijemčljiviji za prihvaćanje tehnološkog razvoja i svih promjena koje s njim dolaze. Potrebno je stvoriti temelje za usvajanje suvremenih vještina medijske pismenosti koje doprinose razvoju zdrave slike o sebi, promiču dobro mentalno zdravlje i razvoj identiteta”, poručile su u predavanju pod nazivom “Mediji i odrastanje danas – između prilika i neprilika” Sanja Radić Bursać i Lucija Lamešić.

Sve više hrvatskih građana ima priliku učiti o medijima

U sklopu svog predavanja provele su i anketu među sudionicima stručnog skupa s pitanjem “Kakav je utjecaj medija na različite dimenzije slike o sebi, odnosno na mentalno zdravlje djece i mladih?” Stručni suradnici i nastavnici mahom su odgovarali da je taj utjecaj “značajan, velik, prevelik, većinom negativan”, iako su mnogi isticali da može biti i pozitivan i negativan. Kao problem najčešće su navodili stvaranje nerelane, iskrivljene slike o sebi i svijetu te smanjenje sampouzdanja mladih osoba, a spominjali su i poplavu informacija pa i dezinformacija. Kako bi se negativni utjecaji medija na mentalno zdravlje mladih prevenirali, važno je razgovarati o medijskim sadržajima, razvijati odgovornost i kritičko mišljanje – neki su od zaključaka iz ankete.

Ovisnost o internetu i videoigrama, cyberbullying i drugi oblici neprihvatljivog ponašanja bile su teme predavanja dr.sc. Sabine Mandić “Mladi – između rizika i zaštite u virtualnom medijskom okruženju“. Kao odgovor na pitanje kako se zaštititi od rizika i održati ravnotežu u virtualnom medijskom okruženju, ona je istaknula osobno odgovorno ponašanje u realnom i virtualnom okruženju, znanje i svjesnost o vrstama i posljedicama elektroničkog nasilja te svjesnost o rizicima i posljedicama prekomjernog korištenja interneta, odnosno društvenih mreža i online videoigara.

Važan doprinos stručnom skupu dali su i učenici Srednje škole Ivan Švear Ivanić GradMia Ciganović, Gloria Petrlić i Lovro Injić – koji su podijelili svoja iskustava i razmišljanja. Oni su prošle godine sudjelovali u radionicama preventivnog programa “BITI SVOJ – Biti u ravnoteži u virtualnom i medijskom okruženju” koji je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet proveo uz financijsku podršku Agencije za elektroničke medije, a u sklopu kojeg su razvijeni i istoimeni edukativni materijali.

EDUKATIVNI MATERIJALI ‘BITI SVOJ – BITI U RAVNOTEŽI U VIRTUALNOM I MEDIJSKOM OKRUŽENJU’

Sanja Radić Bursać govorila je o tom projektu u izlaganju”Medijsko i socijalno-emocionalno opismenjavanje: Predstavljanje edukativnih materijala“. Kao opći cilj projekta istaknula je izgradnju zdrave slike o sebi srednjoškolaca u virtualnom medijskom prostoru te osnaživanje njihovih socijalno-emocionalnih kompetencija te navela da rad s učenicima na temelju edukativnih materijala razvijenih u projektu može doprinijeti ostvarivanju odgojnoobrazovnih očekivanja međupredmetnih tema “Osobni i socijalni razvoj” i “Zdravlje”.

Stručni skup moderirala je glavna urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler, koja je na kraju predstavila portal i sve obrazovne materijale koji se s njega mogu besplatno preuzeti i na temelju kojih se mogu održavati radionice medijske pismenosti s fokusom na mentalno zdravlje, ali i broje druge teme.

Preuzmite prezentacije sa stručnog skupa:

DANI MEDIJSKE PISMENOSTI 2023.