Sedmi kontinent izdavaja najbolje filmove i serije za djecu i mlade iz TV programa i s internetskih platformi, a mi vam prenosimo njihovih 11 prijedloga za najmlađe

Izvor: Sedmi kontinent

Udruga Djeca susreću umjetnost na internetskoj stranici svog filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinet od početka travnja redovito objavljuje preporuke kvalitetnih sadržaja za djecu i mlade iz tjednog TV programa i s internetskih platformi.

Među njima su prijedlozi za djecu vrtićke dobi te za osnovnoškolce i srednjoškolce. Ovdje vam prenosimo izbor animiranih filmova i serija za najmlađe, koji se prikazuju na televiziji, ili su besplatno dostupni za gledanje online.

Video lekcija: Kako gledati animirani film

Hej Dagi

Svakoga dana u jutarnjem terminu na HRT 2 ili na sljedećoj poveznici.

Upoznajte Dagija, velikog i dražesnog psa koji vodi klub predškolaca i potiče djecu da se zabave, budu puna energije i – više od svega – da budu maštovita! Dagi svaki put članove kluba nagradi značkom za aktivnost, što oni ponosno pokazuju roditeljima koji dođu po njih na kraju svake epizode.

A je to

Svakoga dana u popodnevnom terminu na RTL programu ili na sljedećoj poveznici. 

Animirani film ”A je to!”, poznat još kao Pat i Mat, jedan je od najomiljenih animiranih filmova svih vremena nastao u Čehoslovačkoj davne 1976. godine. Dva komična lika zapravo su radišni ljudi kojima, nažalost, nešto uvijek uspije krenuti po zlu…

Mišo i Robin

Svakoga dana u jutarnjem terminu na HRT 2 ili na sljedećoj poveznici.

Prva edukativno-zabavna animirana serija za najmlađe, čiji su junaci mačak Mišo i crvendać Robin. Uz njih djeca će kroz jednostavne i šaljive sižee otkrivati svijet, prepoznavati oblike, odnose među ljudima i pojave u prirodi.

Mišo i Robin: hrvatski crtić napravljen u skladu s razvojnim potrebama djece

Laboratorij na kraju svemira

Serija je dostupna na sljedećoj poveznici

Laboratorij na kraju svemira serija je zabavno-obrazovnih emisija u kojima treba popraviti jedan svemirski brod i pomoći njegovu vlasniku, simpatičnom Heklancu da se vrati na svoj planet. U svakoj epizodi brat i sestra, Toni i Maša, uz pomoć heklanog prijatelja izrađuju jednostavan izum kojim će popraviti letjelicu i pritom usvajaju osnovne pojmove iz fizike i kemije.

Ernest i Celestina

Serija je dostupna na sljedećoj poveznici

Ernest je medvjed koji zarađuje svirajući harmoniku ili izvodeći zabavne točke na ulici. Pravi je mrgud, gunđa i buni se, ali njegov gromki smijeh na kraju uvijek odagna mrzovolju. U svojoj ruševnoj kući Ernest je ugostio malenu mišicu Celestinu. Ona je velikodušna, uvijek dobre volje, optimistična i odlučna. Ničega se ne boji, a uz sve to talentirana je slikarica koja svoje pustolovine s Ernestom pretače u slikovnice.

Ernest i Celestina: Jedan zaista poseban animirani film

La linea

Serija je dostupna na sljedećoj poveznici

La Linea je animirani serijal talijanskog autora Osvalda Cavandolija, a predstavlja priču junaka zvanog Lui i njegove avantura po liniji koja nema kraja. Lui se susreće s brojnim preprekama koje ga ljute i sputavaju. Epizode sa simpatičnim Luijem prikazivane su u više od 40 zemalja, a negov lik koristio se u brojnim oglasima, knjigama, kao i u ilustracijama u raznim časopisima, na kalendarima i posterima.

Krtek

Serija je dostupna na sljedećoj poveznici.

Krtek je čehoslovačka animirana serija iz 1957. godine, nastala prema ideji animatora Zdeněka Milera. Crtani film pod nazivom Kako je krtica dobila svoje hlače, s glavnim likom Krtekom, iskrenim i dobrodušnim krtom uvijek spremnim pomoći prijateljima životinjama u nevolji, Miler je razradio u animiranu seriju u nastavcima.

Mali leteći medvjedi

Serija je dostupna na sljedećoj poveznici

Mali leteći medvjedi, hrvatsko – kanadska crtana serija nastala u koprodukciji Zagreb filma i Ciné Groupea, jedna je od najuspješnijih hrvatskih crtanih serija. Mjesto radnje je stoljetna šuma, gdje ljudska noga nije nikada kročila, dom zajednice koju predvodi mudri stari medvjed Platon, a u tome mu pomažu leteći medvjedi. U svakoj epizodi krilati medvjedići pokazuju kako hrabrost, povjerenje i mašta mogu prevladati opasnost i vratiti sklad u njihovo obitavalište – šumu.

Mali leteći medvjedi na YouTube kanalu Zagreb filma

Regoč i Kosjenka

Film je dostupan na sljedećoj poveznici 

Ni nakon 18 godina ne blijedi briljantni sjaj animiranih interaktivnih Priča iz Davnine urednice i kreativne direktorice Helene Bulaja Madunić. Regoč je apsolutno remek-djelo na kakvo rijetko imamo prilike naići, a nakon što ga pogledate potpuno će vam biti jasno zašto je pokupio važne nagrade na brojnim međunarodnim festivalima. Animirani film Regoč i Kosjenka nastao je prema bajci poznate spisateljice Ivane Brlić Mažuranić koja pripada zbirci Priče iz davnine. U njoj se isprepliću stvarni i nestvarni likovi povezani neraskidivim prijateljstvom. Seljaci, čobani i životinje s jedne strane te Kosjenka i Regoč s druge strane, tvore predivnu toplu priču kojom je spisateljica željela naglasiti važnost prijateljstva.

Susjedstvo tigrića Danijela

Serija je dostupna na sljedećoj poveznici.

Susjedstvo tigrića Daniela animirana je serija za djecu predškolske dobi od dvije do četiri godine koja se temelji na revolucionarnoj PBS-ovoj seriji Susjedstvo gospodina Rogersa. Serija pripovijeda poticajne priče o životu predškolske djece, služeći se glazbenim strategijama ukorijenjenim u poznatom socijalno-emotivnom učenju Freda Rogersa. Kroz maštu, kreativnost i glazbu, Daniel i njegovi prijatelji uče važne društvene vještine, neophodne za školu i život.

Aplikacija s crtićima, igrama i emisijama primjerenima i za najmlađe

Pčelica Maja

Serija je dostupna na sljedećoj poveznici.

Radoznala Maja polaznica je pčelinje škole gdje vrijeme provodi s ostalim budućim radilicima. No, ubrzo joj dosadi život u košnici pa odluči krenuti u nove avanture. Ignorirajući upozorenja učiteljica, hrabra Maja odlijeće iz košnice i suočava se sa stvarnim svijetom. Koga će sve upoznati i koja je iznenađenja i prepreke očekuju, doznajte u novim epizodiama ove zabavne njemačke animirane serije.

Prijedloge iz TV programa za mlade filmoljupce pratite na stranici Sedmog kontinenta

Akcija Sedmog kontinenta za edukaciju i obiteljsko uživanje u filmu