Razmislite svaki put kad na internetu trebate ostaviti podatke kao što su ime, prezime, e-mail adresa, broj telefona, lokacija… Od pomoći vam mogu biti HAKOM-ova aplikacija Kalkulator privatnosti i savjeti iz brušure ‘Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i pametnih telefona’

Izvor: HAKOM, Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i pamtenih telefona

Prije registracije na društvenoj mreži trebamo pročitati postavke privatnosti. Problem se javlja u slučajevima kada se osobni podaci ostavljaju, međusobno razmjenjuju, prikupljaju ili šire dalje. Sve navedeno može ugroziti privatnost podataka. Stoga, onda kada je primjereno, možemo se koristiti pseudonimom koji ne otkriva naše osobne podatke. Privatnost se može povezati uz anonimnost jer se anonimnost koristi kao instrument da se ostvari sloboda ili zaštiti privatnost osobe.

Znate li kojim se rizicima izlažete kad dajete osobne informacije na internetu?

Roditelji, imajte na umu važnu činjenicu da i vaša djeca imaju pravo na privatnost! Stoga ne objavljujte njihove fotografije na bilo kakvim mjestima. Primjerice na društvenim mrežama gdje se mogu iskoristiti ili zloupotrijebiti na način da posluže kao korisne informacije za pristup privatnim bazama podataka.

Kalkulator privatnosti

Provjerite potencijalni rizik za vlastitu privatnost prilikom korištenja interneta i davanja osobnih podataka. Uobičajeno je da se u većini slučajeva traži registracija tijekom koje korisnik mora predati svoje osobne podatke, najčešće e-mail adresu, ime i prezime. Putem aplikacije Kalkulator privatnosti možemo se educirati, a navedena aplikacija potaknut će nas na razmišljanje o problemima sigurnosti i privatnosti na internetu.

Face App i zloupotreba osobnih podataka: Ima li razloga za zabrinutost?

Društvene mreže i programi za razmjenu poruka

Današnja djeca i mladi teško mogu zamisliti život bez svakodnevnog korištenja društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama ili Snapchata. Pravila lijepog ponašanja na mrežama prilagođavaju se novim tehnologijama, ali ono staro pravilo, koje vrijedi i u stvarnom životu, vrijedi u svakoj prilici: “Ponašajmo se prema drugima onako kako želimo da se drugi ponašaju prema nama.”

Opća pravila sigurnijeg korištenja društvenih mreža i programa za razmjenu poruka:

 • Što je nezakonito u stvarnom životu, nezakonito je i na internetu. Nemojmo se zavaravati misleći da se možemo skriti iza izmišljenog nadimka.
 • Ne ostavljajmo privatne informacije, bilo na fotografijama, bilo u opisima.
 • Način komuniciranja potrebno je prilagoditi drugom korisniku ili grupi korisnika kako bi razmjenjivanje informacija uspjelo.
 • Osigurajmo da se lokacija s fotografijene ne može otkriti korištenjem informacija s fotografije.
 • Ne otkrivajmo svoju lokaciju ako nije potrebno, posebno privatne lokacije.
 • Ne koristimo oznake (hashtags #) koje mogu otkriti privatne podatke ili lokaciju npr. #Ulica113.
 • Ne dijelimo nasilne ili nepristojne fotografije. Pripazimo što šaljemo u svijet. Ne samo što stvarate sliku o sebi, nego utječete i na druge.
 • Ne sudjelujmo u nasilju putem interneta. Ne omalovažavajmo i ne vrijeđajmo.
 • Roditeljima se ne preporučuje dijeliti fotografije svoje djece, no ako ih dijelimo, ograničimo tko ih može vidjeti.

Na što paziti kad objavljujete slike svog djeteta na društvenim mrežama

 • Ako koristimo javni ili tuđi uređaj za pristup internetu, ne zaboravimo se odjaviti s aplikacija koje koristimo.
 • Nemojmo reagirati u ljutnji.
 • Proučimo postavke za sigurnost i privatnost. Maksimalno otežajmo neželjeno širenje naših privatnih informacija.
 • Poštujmo privatnost – kako vlastitu, tako i ostalih korisnika.
 • Ponašanje na internetu ogledalo je korisnika. Naše ponašanje utječe na ukupnu kvalitetu društvene mreže.
 • Ako je moguće, uključimo dvofaktornu autentifikaciju – dodatnu prijavu putem koda odaslanog na uređaj po izboru – najčešće naš mobilni uređaj.

Nekoliko ključnih savjeta za zaštitu privatnosti na Instagramu i Snapchatu

Foto: StartupStockPhotos from Pixabay