Dovoljno je razloga zbog kojih biste mogli odlučiti uopće ne objavljivati slike svog djeteta na društvenim mrežama, no ako ih ipak želite na taj način dijeliti s prijateljima i obitelji, razmislite o osnovnim mjerama opreza

Piše: Ana Dokler

Dijeljenje fotografija djece s prijateljima i obitelji jedna je od omiljenih aktivnosti roditelja na društvenim mrežama. Ipak, prije nego objavite sliku svog djeteta ili dopustite nekom drugom da je objavi, dobro je imati na umu nekoliko stvari.

Prije svega, piše portal Common Sense Media, trebate znati da objavljivanje fotografija stvara digitalni otisak – poput elektroničkog traga – koji oblikuje identitet djeteta u digitalnom svijetu u koji nije svojom voljom odlučilo ući. Kad vaše dijete poraste, možda mu neće biti drago da njegovi prijatelji na internetu mogu pronaći fotografije iz vremena dok je bilo mlađe.

‘Ne objavljujte moje slike na društvenim mrežama!’

Drugo, kad jednom objavite fotografiju na internetu, više nad njom nemate kontrolu. Netko je može lako kopirati, tagirati, spremiti na svoje računalo, ili je iskoristiti na neki drugi način, a da vi o tome ništa ne znate.

Na kraju, sve što objavljujete sadrži informacije koje mogu biti korisne oglašivačima i skupljačima podataka. Tako vas, primjerice, objavljivanje slike djeteta identificira kao osobu potencijalno zainteresiranu za dječje proizvode.

Ako unatoč ovome želite dijeliti slike svog djeteta preko društvenih mreža, kako biste umanjili moguće neželjene posljedice, možete poduzeti ove mjere opreza: u postavkama privatnosti ograničite vidljivost objave samo na obitelj ili prijatelje; isključite GPS na svom mobitelu; razmislite o tome da umjesto imena svog djeteta koristite nadimak.

Podaci o djeci koje je bolje ne objavljivati na Facebooku

Foto: Pexels