Ispunite anketu o digitalnom građanstvu, koju Vijeće Europe provodi s ciljem razvoja alata koji će obiteljima pomoći u odgoju budućih odgovornih digitalnih građana. Na kraju ankete vidjet ćete svoj rezultat i saznati jeste li u svijetu interneta ‘moreplovac’, ‘istraživač’ ili ‘brodolomac’

Piše: Ana Dokler

Djeca se ne rađaju kao digitalni građani, a roditelji ih nisu uvijek u stanju nadzirati i voditi. Pogotovo sada kada, zbog trenutne krize, djeca na internetu provode više vremena nego ikad, a svakodnevno se pojavljuju nove aplikacije i društvene mreže.

Zbog pandemije djeca su u većem riziku od online nasilja

Vijeće Europe poziva roditelje, bake i djedove, skrbnike i sve one koji vode djecu u njihovim online aktivnostima da ispune anonimnu anketu o obrazovanju o digitalnom građanstvu, s ciljem boljeg razumijevanja kakva im je vrsta podrške i informacija najpotrebnija. U skladu s tim Vijeće Europe će razvijati alate za obitelji, kako bi pomogle svojoj djeci da postanu odgovorni digitalni građani.

Svi koji ispune anketu na kraju će vidjeti svoj rezultat i zabavni profil. Saznat će jesu li u svijetu interneta “moreplovac”, “istraživač” ili “brodolomac” te dobiti kratak savjet kako povećati svoje sposobnosti.

Anketa je dostupna na 13 jezika, uključujući hrvatski, i može se ispuniti do 18. lipnja 2020.

Ispunite anketu o obrazovanju o digitalnom građanstvu

Dio je to aktivnosti koje Vijeće Europe provodi u sklopu projekta Obrazovanje o digitalnom građanstvu s ciljem osnaživanja djece kroz obrazovanje i stjecanje vještina za učenje i aktivno sudjelovanje u digitalnom društvu.

Preporuke Vijeća Europe o pravima djece u digitalnom svijetu

Pojam digitalnog građanstva obuhvaća niz kompetencija, osobina i ponašanja zahvaljujući kojima osoba može iskoristiti dobre strane i brojne mogućnosti interneta, a istodobno biti otporna na potencijalne štete.

Ključna područja digitalnog građanstva su pristup i inkluzija, učenje i kreativnost, medijska i informacijska pismenost, etičnost i empatija, zdravlje i blagostanje, prisutnost i komunikacija na internetu, aktivna participacija, prava I odgovornosti, privatnost i sigurnost te potrošačka osvještenost.

Digitalne vještine kojima trebamo podučavati djecu već od vrtića

Foto: Gerd Altmann from Pixabay