Ove dvije društvene mreže, na kojima se komunikacija temelji na dijeljenju fotografija i videozapisa, osobito su popularne među mladima. Ako ih i vaše dijete koristi, pomozite mu da zaštiti svoju privatnost – zajedno proučite ove savjete i prilagodite postavke

Piše: Ana Dokler

Dijeljenje slika i video snimki na društvenim mrežama postao je uobičajen način komunikacije na internetu, posebno među djecom i mladima. Zbog toga ne čudi da su Instagram i Snapchat mnogima omiljene aplikacije. No važno je imati na umu da kad je slika jednom podijeljena, može se pojaviti bilo gdje na internetu i poslije može biti problem ukloniti je. Zato je, kad je riječ o fotografijama i videiozapisima, posebnu pažnju potrebno posvetiti zaštiti privatnosti.

Noćna mora svakog tinejdžera… i kako ju je prijateljstvo nadvladalo

Kao pomoć mladim korisnicima, austrijski Centar za sigurniji internet objavio je detaljne smjernice za zaštititu privatnosti na društvenim mrežama, a portal Better Internet for Kids, središnja platforma svih europskih Centara za sigurniji Internet, izdvojio je ključne savjete za Instagram i Snapchat:

Instagram

  • Po zadanim postavkama, profil na Instagramu je  javan. To znači da svaku objavljenu sliku može vidjeti bilo tko, čak i osobe koje nemaju otvoren vlastiti profil na Instagramu. Javni Instagram profili i objave mogu se naći i pomoću tražilica kao što je Google. U postavkama odaberite privati mod kako bi vaše objave mogli vidjeti samo vaši pratitelji.
  • Ako vas netko tagira na svojoj fotografiji, ona će se automatski pojaviti i među vašim fotografijama i bit će svima vidljima. Možete promijeniti postavke tako da morate ručno odobriti svaku fotografiju na kojoj ste tagirani. Također možete ukloniti tag ako ne želite biti povezani s određenom fotografijom.
  • Možete blokirati druge korisnike ako ne želite da vam šalju privatne poruke ili vas pozivaju u grupe. Ako se predomislite, lako ih možete odblokirati.
  • Ako naiđete na neprimjeren ili upitan sadržaj, poput golotinje ili nasilja, možete prijaviti fotografiju ili video direktno Instagramu.

Zbog čega mladi toliko vole selfije?

Snapchat

  • Iako ‘snap’ nestaje nakon najviše 10 sekundi, primatelj uvijek može snimiti zaslon s vašom fotografijom ili je spremiti pomoću posebne aplikacije. Zbog toga Snapchat nije siguran za sexting, odnosno slanje seksualnih sadržaja.
  • U postavkama možete odabrati tko vam može poslati sliku ili video te vidjeti vašu ‘priču’ – svi (čak i nepoznate osobe) ili samo vaši prijatelji
  • Nepoznate ili neželjene korisnike možete blokirati kako vas ne bi mogli dodati kao prijatelje.
  • Iako je sama aplikacija besplatna, možete naići na dodatne troškove dok je koristite. Najbolje je isključiti na mobitelu mogućnost kupnje u aplikaciji kako biste izbjegli neželjene troškove i velike račune.
  • Fotografije koje objavite u ‘svojoj priči’ bit će vidljive svim vašim prijateljima tijekom 24 sata. Ipak, ako želite, možete i ranije maknuti pojedine fotografije tako da ih obrišete jednu po jednu.

8 stvari koje trebate znati o sextingu

Foto: Pixabay