Udruga ‘Djeca susreću umjestnost’ pokrenula je projekt ‘Vrti svoj film’ i omogućila nastavnicima, roditeljima i djeci online iskustvo kino projekcije po uzoru na njihov filmski program za vrtiće i škole ‘Sedmi kontinet’. Pristup svim sadržajima besplatan je do kraja školske godine

Izvor: Udruga Djeca susreću umjetnost

Udruga Djeca susreću umjetnost uz pomoć djece, nastavnika i roditelja iz cijele Hrvatske predstavlja pilot verziju akcije Vrti svoj film nastale u vrijeme COVID-19 mjera i u očekivanju otvaranja kinodvorana. Probranim filmskim ostvarenjima na online destinaciji pridodani su dinamični i interaktivni video dodaci, uvodi i razgovori s gostima, koji nude cjelovit doživljaj nalik posjetu kinu u sklopu njihova poznatog filmskog programa za škole i vrtiće Sedmi kontinent.

Program filmske pismenosti za predškolce, njihove odgojitelje i roditelje

Voditelji ovog formata su mladi filmofili koji u estetici vloga, YouTubea i društvenih mreža, s brojnim umecima te nadahnuti stilom svakog pojedinog djela predstavljaju film (3-5 minuta) te nakon projekcije razgovaraju s redateljima, animatorima i kritičarima (7-10 minuta) o predmetnom naslovu, umjetničkoj profesiji i mediju filma. Pojedine cjeline prilagođene su različitim uzrastima, ali obrađene tako da budu zanimljive cijeloj obitelji, a svaka cjelina nudi i interaktivne mogućnosti sudjelovanja i provjere znanja kroz igru.

Do sada su tako obrađene dvije animiranofilmske poslastice iz kataloga Sedmog kontinenta – Ježeva kuća i Phantom Boy.

Ježeva kuća Eve Cvijanović adaptacija je slavne poeme Branka Ćopića u stop-animacijsko remek-djelo načinjeno od detaljnog šumskog krajolika i mekih, vunastih lutaka kojima glasove posuđuju glumci svjetskog glasa poput Rade Šerbedžije, Kennetha Welsha i France Castel, dok je glazbu nadahnutu žanrom vesterna radio Darko Rundek. Nagrađivana na prestižnim festivalima poput Berlinalea, Ottawe i Animafesta, ova koprodukcija Hrvatske i Kanade uposlila je vodeće hrvatske majstore stop-animacijske tehnike, ali i legendarnog Tima Allena poznatog po radu na filmovima Tima Burtona i Wesa Andersona.

Dugometražni animirani film Phantom Boy (Jean-Loup Felicioli i Alain Gagnol, Francuska i Belgija, 2015), likovno nadahnut kubističkim stvaralaštvom Pabla Picassa i franko-belgijskom školom stripa te ostvaren u slavnom francuskom studiju Folimage, fantazijski je superherojski krimić, ali i obiteljski film rađen kombinacijom klasičnog crteža i računalne animacije.

Uskoro slijedi i nastavak snimanja filmskih doživljaja koji predstavljaju žanrovsku, tematsku i autorsku raznolikost filmskih rodova, vrsta i tehnika, a informacije o novim sadržajima mogu se dobiti putem društvenih mreža: Instagram i Facebook.

Pristup snimljenom sadržaju na online destinaciji akcije Vrti svoj film besplatan je do kraja školske godine uz prijavu na: vrtisvojfilm@sedmikontinent.org. Djeca, mladi, učenici i roditelji mogu se prijaviti samostalno, ali o mogućnosti prijave mogu obavijestiti i svoje učitelje i nastavnike.

Filmska destinacija za djecu i mlade Vrti svoj film realizira se uz pomoć online platforme www.filmubolnici.org koju je udruga Djeca susreću umjetnost pokrenula zahvaljujući sredstvima Potprograma MEDIA.

Online platforma s odabranim filmovima za djecu u bolnici

Daljnjim razvojem akcije Vrti svoj film kao VOD platforme nakon prestanka izvanredne pandemijske situacije Udruga planira stvoriti trajnu online destinaciju za djecu, mlade i učitelje kojima je pristup kino-doživljaju i umjetničkom filmu i inače ograničen.

Na projektu Vrti svoj film dosada angažirani su animacijski studio Tetrabot i Vedran Štefan, skladatelj Hrvoje Nikšić, redatelji i scenaristi Dalija Dozet, Ivan Sikavica i Anita Čeko, filmska kritičarka Višnja Vukašinović  te snimatelj i montažer Dario Hacek. Gostuju stalni suradnici programa Sedmi kontinent, stručnjaci različitih filmskih profesija.

Saznajte više o akciji Vrti svoj film i pristupu filmovima i dodatnim materijalima

Video lekcija: Kako gledati animirani film