Na online platformi filmubolnici.org djeca koja borave u bolnicama mogu gledati kvalitetne europske filmove, koristiti dodatne sadržaje i međusobno komunicirati

Izvor: Udruga “Djeca susreću umjetnost”

Projekt www.filmubolnici.org ide dalje. U suradnji sa šest zagrebačkih bolnica – Klinikom za dječje bolesti Zagreb, Dječjom bolnicom Srebrnjak, KBC Sestre Milosrdnice, KBC Zagreb, Psihijatrijskom bolnicom za djecu i mladež i Klinikom za infektivne bolesti – filmski program Sedmi kontinent i ove nastavlja organizirati projekcije, kreativne radionice i susrete s gostima redateljima, glumcima i ostalim kreativnim djelatnicima iz svijeta filma u okviru programa MZO-a “Škola u bolnici”.

‘Djeci u bolnici donosimo filmski svijet u kojem je sve moguće’

U suradnji s partnerima iz Belgije i Švedske program je nadograđen online platformom www.filmubolnici.org na kojoj djeca pacijenti mogu gledati kvalitetne europske filmove, koristiti dodatne sadržaje i međusobno komunicirati. Platforma sadrži 12 dugometražnih i 30 kratkometražnih filmova prikladnih za djecu od 3 do 15 godina, kao i posebna obraćanja redatelja, glumaca pacijentima-gledateljima.

“Duži boravak bolesnika u bolnicama ponekad je nužan, stoga je svaki napor koji bi im omogućio da taj boravak bude lakši, ugodniji ili makar podnošljiviji je vrijedan naše pažnje. Bilo koja distrakcija, a pogotovo kvalitetna distrakcija kao što je uranjanje u svijet filmske umjetnosti, može itekako unaprijediti i proces liječenja djetetu i njegovoj obitelji”, izjavio je predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb prof.dr.sc. Jurica Vuković.

U program se već uključilo tridesetak hrvatskih bolnica koje već sudjeluju u akciji “Za osmijeh djeteta u bolnici” koju provodi Savez Društava “Naša djeca”. Dosadašnji program financirali su Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni centar, no zahvaljujući europskim sredstvima i partnerstvu sa Savezom Društava “Naša djeca”, od sada puno veći broj malih pacijenata krati svoje vrijeme u bolnicama gledajući pomno odabrane filmove primjerene njihovoj dobi. Projekt traje do kraja 2019. godine, pristup platformi je besplatan i potrebno je samo unijeti lozinku koju djeca dobivaju prilikom registracije svog boravka u uključenim bolnicama.

U selekciji filmova mogu se pronaći festivalski naslovi zemalja-partnera Švedske i Danske iz recentne europske produkcije za djecu i mlade. Od domaćih filmova tu su naslovi iz filmskog programa Sedmi kontinent s osobitim naglaskom na ostvarenja Otac Veljka Popovića, Profesor Balthazar: Bim Bam, Bum i Drama oko cvijeća, Ježeva kuća Eve Cvijanović, Smijuljica i Kišni Ivane Guljašević te hrvatskoslovensku koprodukciju serijala Koyaa Kolje Saakside i Studija Dim.

Sve o profesoru Baltazaru: zašto ga vole i djeca i odrasli

“U bolnici je osobito važno smanjiti stres djeteta, skratiti duge bolesničke dane i omogućiti socijalizaciju jer su djeca zbog imunokompromitiranosti često izolirana. Ovakvi programi itekako poboljšavaju kvalitetu života hospitaliziranog djeteta i sprečavaju pojavu hospitalizma”, poručila je voditeljica Škole u bolnici i Programa kulture u Zavodu za onkologiju i hematologiju KDBZ Ljerkica Vinković.