‘Spider-Man: Novi svijet’ donosi puno uzbuđenja i zabave, a prenosi i poruke o odgovornosti, ustrajnosti i prihvaćanju različitosti. Uz to ima zanimljivu animaciju, koja izgleda kao mješavina stripa, videoigre i eksperimentalnog filma

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Animirani Spider-Man: Novi svijet osvježenje je u kinima koje će jednako oduševiti djecu i roditelje. Iako posjeduje sve megalomanske karakteristike akcijskih igranih filmova o superherojima, ovaj ima srce. Uz to je zadivljujuće zabavan, stilski svjež i impresivan – animacija je mješavina stripa, videoigre i eksperimentalnog filma, što može poslužiti kao poticaj kreativnosti kod djece.

Priča prati dječaka koji nenadano poprima supermoći i saznaje da nije jedini Spider-Man. Odgovornost, ustrajnost i različitost samo su neke od pozitivnih poruka koje film prenosi. Pojavljuju se i snažni ženski likovi, pa bi Novi svijet mogao biti pogodan i za djevojčice koje bi željele nešto drukčije od Snježnog kraljevstva.

Auti 3: animirani film pun akcije sa snažnom feminističkom porukom

Nije za plahu i premalu djecu jer je tempo agresivan, baš kao prizori akcije i nasilja koji su barem stripovski stilizirani. Film se u kinima prikazuje na engleskom jeziku s titlovima, ili sinkroniziran na hrvatski, te u 2D, 3D i 4DX formatima.

Za djecu: 8+.

Za roditelje: Filmu treba pristupiti bez predrasuda jer uz sav spektakl ima srce. Roditelji će lako prepoznati zrelije dijelove radnje i humor namijenjen samo njima. Film je također prepun referenci na prijašnje uratke o Spider-Manu, što će oduševiti ljubitelje ovog super junaka.

Nasilje: Nasilje je stripovski sterilizirano, ima ubojstava, ali bez prikazane krvi. Neizbježno je intenzivno razaranje, natjeravanje i borbe, no za razliku od igranih filmova ovdje je to animirano. Upravo radi animacije djeci je lakše pojmiti da je to samo dio izmišljenog svijeta, a na roditeljima je da im objasne da nasilje u filmu i stvarnosti nije ista stvar.

Kako s djecom razgovarati o nasilju koje vide na TV-u, u filmovima i videoigrama

Zastrašujući prizori: Neki važni likovi bivaju ubijeni u filmu, što bi moglo biti potresno za osjetljiviju djecu.

Rječnik: Povremene blage uvrede.

Seks: Nema seksualnih aluzija, osim bezazlenog pokušaja flertovanja i kratkog poljupca (rekreacija poznatog prizora iz drugog filma o Spider-Manu).

Tempo: Tempo je toliko agresivan da je nemoguće pohvatati sve detalje u filmu pa nije prikladan za djecu predškolske dobi.

Treba li djeci braniti agresivne igre u kojima glume junake iz crtića?