U pet zagrebačkih bolnica udruga ‘Djeca susreću umjetnost’ provodi svoj prilagođeni filmsko-obrazovni program ‘Sedmi kontinent’. Nakon projekcije odabranog filma na bolničkom odjelu, djeca se druže s filmašima, uče o filmskoj umjetnosti, a nekad i sama izrađuju animirane filmove

Piše: Ana Dokler

Dnevni boravak dječje onkologije pretvoren je u malu kino dvoranu. Rolete su spuštene, platno i projektor spremni. Polako stižu djeca gurajući ispred sebe stalak s infuzijom, većinom u pratnji roditelja. Dočekuje ih učiteljica njihove Škole u bolnici i predstavnici Udruge Djeca susreću umjetnost te nakon kratkog predstavljanja i uvoda, počinje film. Ovog puta to je Phantom boy, francusko-belgijski animirani film o bolesnom dječaku koji je naučio napustiti tijelo pa kao duh prolazi kroz zidove i pomaže drugim bolesnim ljudima, a onda se uključuje i u borbu s opasnim kriminalcima. Film je uzbudljiv, drugačiji od crtića koje inače imaju priliku gledati, govori o mnogim stvarima koje i sami upravo proživljavaju, i djeca ga gledaju sa zanimanjem. U nekom trenutku medicinska sestra jednoj djevojčici dolazi dati lijek, nekima je ipak teško sjediti, ne osjećaju se dobro pa odlaze prije kraja filma. Do kraja je ostala samo jedna djevojčica sa svojom mamom pa je nakon filma razgovarala s gošćom animatoricom Antonijom Veljačić – o tome kako se rade animirani filmovi, po čemu je film kojeg su upravo gledali poseban, kakve filmove inače voli… i zajedno su slagale puzzle s motivom iz filma.

Tako je bilo na projekciji na Rebru 17. studenog, a slično i na Srebrenjaku nekoliko dana ranije, gdje je prikazan Mališan Charliea Chaplina i s djecom se poslije družio glumac Dražen Šivak. Tamo je u startu bilo više djece i njihovo stanje nije tako teško pa ih je više moglo i ostati do kraja.

Projekt ‘Film u bolnici’

Obje ove projekcije kojima smo prisustvovali dio su projekta Film u bolnici, koji provodi Udruga Djeca susreću umjetnost. Riječ je zapravo o njihovom filmsko-obrazovnom programu Sedmi kontinent za vrtiće i škole, samo prilagođenom uvjetima u bolnici.

Projekt se provodi od 2014. godine uz podršku Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra u pet zagrebačkih bolnica: na odjelima pedijatrije i onkologije KBC-a Zagreb, u KBC-u Sestre milosrdnice, Dječjoj bolnici Srebrnjak, Klinici za dječje bolesti Zagreb te Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež.

medijska-pismenost-film-bolnica

Uz glumca Dražena Šivaka i animatoricu Antoniju Veljačić, u projektu Film u bolnici do sada su kao gosti-filmaši sudjelovali i redatelji Branko Ištvančić, Igor Bezinović, Nebojša Slijepčević i Daniel Kušan, snimateljica Bojana Burnać te filmski kritičar Boško Picula.

Edita Bilaver Galinec, predsjednica Udruge Djeca susreću umjetnost, ispričala nam je odakle inspiracija i motivacija za ovaj projekt:

“Ideja o provođenju našeg filmsko-obrazovnog programa Sedmi kontinent u bolnicama začela se tijekom boravka mog bolesnog djeteta na odjelima u Klaićevoj i Zaraznoj bolnici prije četiri godine. Svaki je dan podijeljen na niz pretraga, terapija i kontrola i kratki su trenuci opuštanja i susreta s vanjskim svijetom.

Zato se mi trudimo djeci u bolnici ‘donijeti’ jedan novi filmski svijet u kojem je sve moguće, od pokretanja slika do intervjuiranja redatelja serijala ‘Koko i duhovi’. Tada nas najviše vesele njihovi osmijesi i činjenica da ih barem na kratko odvojimo od bolničke svakodnevnice i iščekivanja nalaza. A tu je i element iznenađenja, ne očekuju ovakav program, a posebno ne očekuju poznate filmaše na bolničkim odjelima.”

Dojmovi djece nakon filma i radionice

Djeci koja su na dugotrajnom liječenju ovakvi programi puno znače, što potvđuju i njihovi dojmovi koje Udruga Djeca susreću umjetnost dobiva nakon svojih projekcija i radionica:

“Naučio sam kako se može gledati film bez televizora i sam napravio jedan sportski crtani film. Tema mog filma je nogometna utakmica. Svi su pljeskali na prezentaciji mog filma. Bilo mi je super!!”, napisao im je Borna, učenik drugog razreda osnovne škole.

medijska-pismenost-radionica-bolnica

Nakon filma Crveni balon 15-godišnji Darko je napisao: “Film mi se svidio. Bio mi je pomalo smiješan, ali se moglo i puno naučiti iz njega. Naučio sam iz filma kako je bitno pomagati svojim prijateljima, ali ne samo prijateljima, nego i svima ostalima. Više od filma mi se svidjela radionica nakon njega. Sam sam napravio animirani film koji je pomalo sličan filmu koji smo gledali. Moj film je o ljubičastom balonu. Nisam znao da se toliko truda mora uložiti da bi se napravio jedan dugometražni animirani film.”

Učenje medijske kulture i prilika za socijalizaciju

U Udruzi Djeca susreću umjetnost ističu i odličnu suradnju s nastavnicima Škole u bolnici. Oni su pak svjesni mnogih dobrobiti koje program Film u bolnici donosi djeci. Na to se osvrnula Ljerkica Vinković, učiteljica i savjetnica za razrednu nastavu, voditeljica Škole u bolnici i Programa kulture u Zavodu za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb:

“Nadamo se da će hospitalizirana djeca i dalje moći sudjelovati u navedenom programu jer kroz taj projekt učenici usvajaju vrijedna znanja iz medijske kulture, imaju prilike vidjeti izabrane kvalitetne filmove, analizirati ih uz stručno vodstvo i upoznati filmske umjetnike. U bolnici je osobito važno smanjiti stres od odvajanja djeteta od primarne socijalne sredine, usmjeriti misli s bolesti na nešto drugo, skratiti duge bolesničke dane, omogućiti socijalizaciju jer su djeca zbog imunokompromitiranosti često izolirana. Ovakvi programi itekako poboljšavaju kvalitetu života hospitaliziranog djeteta i sprečavaju pojavu hospitalizma.”

Inače je program Sedmi kontinent preporučen od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje, a sastoji se od projekcija odabranih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, stručnog uvodnika prije svake projekcije, gostovanja filmaša i diskusije s djecom, popratne radionice i analize filma, a nastavnici dobivaju i opširne obrazovne materijale po kojima mogu raditi s djecom prije i nakon filma. Kad se program provodi u bolnici, radi se u malim skupinama, čak i sa samo jednim sudionikom, duljina filmova i popratne aktivnosti su ograničeni, a filmovi se odabiru s dodatnom pažnjom.

Foto: Udruga Djeca susreću umjetnost