Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencija za elektroničke medije i portal medijskapismenost.hr već petu godinu zaredom organizirali su videonatječaj za studente, a tema su ovoga puta bili tzv. deepfake sadržaji stvoreni uz pomoć umjetne inteligencije

Pišu: Tomislav Levak i Ana Dokler

Deepfake sadržaji, odnosno audiovizualni sadržaji stvoreni uz pomoć umjetne inteligencije i različite mogućnosti njihove zloupotrebe, bili su tema studentskog videonatječaja u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencije za elektroničke medije i portala medijskapismenost.hr.

Deepfake videozapisi: Što kad ne možemo vjerovati onome što vidimo i čujemo?

Riječ je o petom takvom videonatječaju, a do sada su studenti snimali videouratke o govoru mržnje i elektroničkom zlostavljanju, (dez)infodemiji, internetskim trolovima i internetskim prijevarama. Ovoga puta studenti završne, 2. godine diplomskog studija na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije, kao praktičan zadatak u okviru kolegija Propaganda u medijskoj kulturi trebali su kreirati videouratke o deepfake sadržajima.

Uz Tomislava Levaka, predavača na navedenom kolegiju, radove studenata ocjenjivali su Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije; Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr, Vinko Vidmar, asistent na Odsjeku za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku; i Boris Rauš, suvlasnik i direktor osječke tvrtke Bamboo Lab za izradu web aplikacija, informatičke i marketinške usluge i vanjski suradnik Akademije.

Pobjednike su u Osijeku 23. siječnja 2024. proglasili Ana Dokler, Robert Tomljenović, Vinko Vidmar i Tomislav Levak, a u ime Akademije sve prisutne pozdravila je prodekanica za umjetnost, kvalitetu i strategiju Saša Došen.

Najboljim je proglašen videouradak koji su izradili studenti Kristina Janković i Filip Jurić:

“Ugodno smo iznenađeni pobjedom, jer znamo da su se svi kolege i kolegice potrudili tako da su svi videoradovi odlični. Naša je ideja bila kombinirati primjere deepfake sadržaja koje smo pronašli na društvenim mrežama s vlastitom upotrebom filtera. Koristili smo likove Zorana Milanovića, Andreja Plenkovića i Angele Merkel zbog aktualne tzv. superizborne godine u kojoj vjerujemo da ćemo svjedočiti poigravanju s umjetnom inteligencijom. Također su se tu našli i Justin Bieber i Beyonce kako bi s elementima popularne kulture lakše privukli pozornost mladih. Kratkim smo porukama, kao i dramatičnom glazbom, nastojali upozoriti gledatelje na opasnosti deepfake sadržaja i pozvati ih na oprez – za sigurnije digitalno sutra!”, pojasnili su autori pobjedničkog videa.

“Iako su im i ove godine tema i zadatak bili jako zanimljivi i aktualni, studenti su se susreli s dva problema. Prvi je da su teško pronalazili kvalitetne besplatne aplikacije kojima bi kreirali potencijalni deepfake video, a drugi je da na internetu nisu mogli pronaći mnogo primjera deepfake videosadržaja koje bi mogli dobro iskoristiti u ove svrhe. No, gotovo svi su uspjeli premostiti oba problema kreativnošću i dosjetljivošću, čime su još jednom pokazali koliko potencijala imaju. Ne sumnjam da su na ovom kolegiju i studiju naučili koliko je važno svoje sposobnosti koristiti za prave, a ne pogrešne ciljeve i da ćemo u skoroj budućnosti vidjeti još mnogo toga zanimljivog  od njih”, komentirao je Tomislav Levak.

Osvijestite koliko je lako napraviti lažnu fotografiju ili video

Deepfake videosadržaji samo su zoran primjer problema širenja dezinformacija s kojim se suočavamo, a koji mogu ugroziti i demokratske procese. Stoga je bitno da stvaramo uvjete i potičemo razvoj kritičkog mišljenja, posebice u obrazovnom sustavu, jer kritičko razmišljanje i propitivanje medijskih sadržaja jedini su učinkoviti alat za zaštitu od ovakvih i sličnih lažnih sadržaja. Suradnja AUKOS-a i Agencije za elektroničke medije odličan je primjer kvalitetne međusektorske suradnje koja je, između ostaloga, proteklih godina osvještavala važne društvene teme, od dezinformacija, govora mržnje i elektroničkog nasilja pa sve do problema deepfakea“, istakuo je Robert Tomljenović.

Ana Dokler također je istaknula vrijednost suradnje Agencije za elektroničke medije i portala medijskapismenost.hr s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku: “U sklopu Dana medijske pismenosti svake godine organiziramo filmski natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola, a zahvaljujući ovom videonatječaju u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku imamo priliku saznati kako studenti promišljaju o aktualnim temama medijske pismenosti i vidjeti njihove radove. Kao i prijašnjih godina, i ovog su puta studenti pokazali dobru upućenost u temu i pronašli raznolika, zanimljiva i kreativna rješenja kako i širu publiku informirati i educirati o problemu zavaravajućih videa stvorenih uz pomoć umjetne inteligencije.”

Budi sam svoj fact-checker: alati za provjeru fotografija i videa