Predstavljanje studentskih videouradaka o internetskim trolovima i proglašenje pobjednika u izboru koji organiziraju Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencija za elektroničke medije i portal medijskapismenost.hr održano je u ponedjeljak 17. siječnja u Osijeku

Piše: Ana Dokler

Treću godinu zaredom u suradnji Akademije za umjetnost i kulturu u OsijekuAgencije za elektroničke medije i portala medijskapismenost.hr organiziran je izbor najboljih studentskih videouradka o temama medijske pismenosti. Nakon govora mržnje i elektroničkog zlostavljanja 2020. te infodemije i borbe protiv dezinformacija 2021., ove godine tema su bili internetski trolovi.

Dobrodošli u Tvornicu trolova! Edukativna igra o lažnim vijestima

Studenti završne, 2. godine diplomskog studija na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment, kao praktičan zadatak u okviru kolegija Propaganda u medijskoj kulturi, trebali su osmisliti, snimiti i montirati kratke edukativne videouratke o internetskim trolovima. Ukupno 25 studentica i studenata u skupinama od troje ili četvero snimilo je osam videouradaka u kojima su pokazali kreativnost i spretnost u medijskom stvaralaštvu, kao i razumijevanje problema internetskih trolova i njihovog utjecaja na društvo.

Studentske radove ocijenjivalo je peteročlano povjerenstvo: zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije Robert Tomljenović, glavna urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler te predavači na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku – Tomislav Levak i Toni Podmanicki s Odsjeka za kulturu, medije i menadžment i Kristina Marić Lozušić, asistentica s Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost.

Najviše glasova dobio je videouradak Welcome to the Troll East, u kojem su autorice Ana Čančar, Mihaela Koščec i Manuela Zujić suvremeno okruženje društvenih mreža usporedile s Divljim Zapadom.

Proglašenje pobjednika, uz projekciju svih videouradaka, održano je u ponedjeljak 17. siječnja 2022. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje je prisutne pozdravila prodekanica izv. prof. art. dr. sc. Saša Došen, a Tomislav Levak, Robert Tomljenović i Ana Dokler razgovarali su sa studentima o njihovim radovima.

“Svake godine ovim natječajem, odnosno izborom najboljih studentskih videouradaka, obuhvatimo i izazovemo različitu generaciju studenata na našem Odsjeku za kulturu, medije i menadžment. Iznimno mi je drago što su se u sve tri dosadašnje godine redovito u konkurenciji nalazili kvalitetni radovi, između kojih je teško odabrati najbolji. Tako je bilo i ove godine. To potvrđuje da su nam studenti i na preddiplomskom i diplomskom studiju kreativni, inovativni, zainteresirani i upućeni. Također, u svim pristiglim radovima vidljivo je da su studenti shvatili zadanu problematiku i da ju znaju kvalitetno prenijeti i poučiti druge. To je meni, kao njihovom nastavniku, ujedno i najvažnije”, rekao je Tomislav Levak, predavač na kolegiju Propaganda u medijskoj kulturi.

Robert Tomljenović i Ana Dokler za osječke studente održali su i predavanja o regulaciji medija i medijskoj pismenosti.

Tetovažama protiv koronavirusa?