Internetske prevare ne događaju se nekom drugom – poruka je pobjedničkog videa koji su snimili studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Matea Bartulović, Luka Mitar i Šimun Padovan za natječaj organiziran u suradnji s Agencijom za elektroničke medije i portalom medijskapismenost.hr

Piše: Ana Dokler

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Agencija za elektroničke medije i portal medijskapismenost.hr i ove su godine organizirali izbor najboljih studentskih videoradova o temama medijske pismenosti. Proteklih godina teme su bile govor mržnje i elektroničko zlostavljanje, (dez)infodemija te internetski trolovi, a ovoga puta studenti su snimali edukativne videoradove o internetskim prevarama.

Prevare, lažni i obmanjujući oglasi na internetu

Bio je to zadatak  koji su dobili studenti 2. godine diplomskog studija na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije u okviru kolegija Propaganda u medijskoj kulturi, a njihove radove su, uz predavača na navedenom kolegiju Tomislava Levaka, ocjenjivali Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije za elektroničke medije, Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr, Marijana Čikić, novinarka RTL-a i Vinko Vidmar, asistent na Odsjeku za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Među sedam zanimljivih edukativnih videoradova, najbolje ocjene dobio je video pod nazovom “Internetske prevare” autorskog tima koji su činili studentica Matea Bartulović i studenti Luka Mitar i Šimun Padovan,

“Video je šaljivog karaktera, s pomno postavljenim rakursom i svijetlom te glumački dobro odrađen te smatram da bi se mogao koristiti u medijskoj kampanji o internetskim prevarama”, komentirao je Vinko Vidmar.

“I sami smo na svojoj koži osjetili što znači biti prevaren preko interneta, kada smo nedavno pokušali na taj način kupiti tenisice. U video smo uključili tri možda i najčešće prijevare – lažne online trgovine, romantične prevare i oglase za brze kredite“, rekla je Matea Bartulović nakon proglašenja pobjednika, koje je održano 17.  siječnja 2023. u Salonu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Tom je prilikom u ime Akademije nazočne pozdravila izv. prof. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, prodekanica za znanost i projekte Akademije. Tomislav Levak, Vinko Vidmar i Ana Dokler sa studentima su pogledali i analizirali sve videoradove o internetskim prevarama, a na kraju je Ana Dokler održala i kratko predavanje o medijskoj pismenosti.

‘Nasljedili ste novac afričkog princa’ i druge email prijevare