Uz brojna predavanja i rasprave stručnjaka, u sklopu konferencije ‘Potraga za boljim internetom’ održat će se okrugli stol na kojem će o izazovima odrastanja u digitalnom svijetu govoriti učenici osnovnih i srednjih škola iz različitih dijelova Hrvatske

Pripremila: Ana Dokler

Na Dan sigurnijeg interneta, u utorak 6. veljače 2024., održat će se tradicionalna cjelodnevna konferencija “Potraga za boljim internetom”, koju organiziraju Udruga Suradnici u učenju, HAKOM i CARNET – Nacionalni CERT kako bi uputili snažnu poruku o važnosti prevencije elektroničkog nasilja, zaštite osobnih podataka djece, stvaranja sigurnog virtualnog okružja te dostupnosti kvalitetnih internetskih sadržaja za djecu i mlade.

Konferencija se ove godine održava u hibridnom obliku. Prvi dio od 10 do 13 sati održat će se istovremeno uživo u hotelu International u Zagrebu i online, a nastavak od 13 do 18 sati bit će isključivo online. Za sudjelovanje online nije potrebna registracija, a poveznica za online prijenos bit će objavljena na stranici Udruge Suradnici u učenju.

Materijali za nastavni sat o sigurnosti na internetu

U prvom dijelu konferencije, nakon uvodnih obraćanja Mirana Goste, ravnatelja HAKOM-a, Nataše Glavor, pomoćnice ravnatelja za Nacionalni CERT, Darka Rakića, predsjednik udruge Suradnici u učenju, te Ane Babić Pezo, savjetnice Pravobraniteljice za djecu, održat će se dva okrugla stola.

Na prvom, pod nazivom “Pružanje podrške djeci i mladima za sigurnije odrastanje u digitalnom svijetu”, sudjelovat će Andrea Čović Vidović iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Robert Tomljenović iz Agencije za elektroničke medije, Tomislav Ramljak iz Centar za sigurniji Internet, Tanja Zaninović iz HAKOM-a, Jakov Kiš iz CARNET-a CERT-a i Anamarija Mladinić iz Agencije za zaštitu osobnih podataka, a moderirat će ga Lidija Kralj iz udruge Suradnici u učenju. Drugi okrugli stol, o izazovima odrastanja u digitalnom svijetu, koji će moderirati Helena Valečić iz udruge Suradnici u učenju, okupit će učenike iz OŠ Grohote, OŠ Matija Gubec Piškorevci, OŠ Novska, OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko, OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, OŠ “August Cesarec” Ivankovo, SŠ Prelog, SŠ Konjščina te Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci. Kratka predavanja održat će Ana Dokler s portala medijskapismenost.hr i Mihovil Pavičić iz Agencije za mobilnost.

Popodnevni dio konferencije donosi predavanja o podacstima učenika osnovnih i srednjih škola, roditeljstvu u digitalnom društvu, zaštiti dječje privatnosti na interentu, Microsoftovom chatbotu Copilot, te predstavljanje aktivnosti škola i ambasadora projekta Budi Internet genijalac te online izazova “Potraga za boljim internetom 2024.” za učenike, učitelje i roditelje.

Cijeli program konferencije pogledajte OVDJE.

Budi internet genijalac: genijalan program o sigurnom korištenju interneta