Iz HAKOM-ove brošure “Kako se zaštititi u svijetu interneta i moblinih uređaja” prenosimo vam informacije o Robloxu, Minecraftu i Fortniteu te savjete kako paziti na primjerenost sadržaja u videoigrama i izbjeći moguće probleme, poput online nasilja, ali i neplaniranih troškova

Izvor: HAKOM, Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja

Videoigre omogućuju istraživanje i kreativno izražavanje i  dobre su za učenje jer potiču kritičko razmišljanje, rješavanje problema i logičko zaključivanje. Dogovorite s djetetom vrijeme koje smije dnevno provoditi na internetu i u igranju videoigara.

Za provjeru prikladnosti sadržaja videoigara koriste se ESRB i PEGI sustavi koji kategoriziraju videoigre prema uzrastu djece i prema vrsti sadržaja koji igra sadrži. Prije kupnje igre, provjerite PEGI ili ESRB oznaku.

Oznake koje trebate znati ako je vaše dijete ljubitelj videoigara

Roblox

Videoigra unutar koje možete igrati igre i mape koje su dizajnirali drugi korisnici i stvarati i dijeliti vlastite igre koristeći Robloxov alat za razvoj igara. Jednom kada se prijavite, možete igrati beskonačan broj igara, graditi i dijeliti kreacije i razgovarati s drugim korisnicima – i sve besplatno. Ako vaša djeca igraju Roblox, trebat će im Robuxi i vjerojatno će se htjeti pretplatiti na Builders Club, koji pruža dodatne značajke uz članarinu.

Roblox potiče korisnike na interakciju putem svoje funkcije Chat & Party. Sav je chat filtriran, što znači da je neprimjeren jezik zamijenjen hashtagovima. Razgovori s djecom mlađom od 13 godina više se filtriraju. Roblox takoder zapošljava moderatore koji paze na neprikladan jezik i sadržaj. Kao i u bilo kojoj drugoj videoigri, benefita ima mnogo, ali s obzirom da se radi o online igri, uvijek postoji opasnost od zlonamjernih ljudi.

Ako vaše dijete igra Roblox, pridružite mu se i pobrinite se da je sigurno

Minecraft

Minecraft je avanturistička videoigra. Stil se naziva “sandbox” (pješčanik) jer pruža kreativni krajolik bez fiksnog cilja i beskrajnih je mogućnosti. Njegov kockasti dizajn također je prilično dječji: glave likova su četvrtaste pa čak i drveće izgleda kao da je uzgojeno u Lego laboratoriju. Kao i svako igralište, i Minecraft ne dolazi s uputama, a relativno ga je jednostavno podići i igrati. Igrati se uči kroz istraživanje, eksperimentiranje, gledanje YouTube videozapisa i čitanje sadržaja stvorenog od obožavatelja.

Zašto djeca na YouTubeu toliko vole gledati kako drugi igraju videoigre?

Minecraft je vrlo siguran za djecu. Primjerice, u kreativnom načinu za jednog igrača nema interakcije s drugima i borbi. No, s vremenom se većina djece želi igrati s drugima, a igranje više igrača donosi određene rizike. Iako su Minecraft zajednice uglavnom pozitivne, a moderatori poslužitelja odgovorni su za održavanje reda, djeca mogu biti izložena psovkama, maltretiranju, pa čak i govoru mržnje. Ni Minecraft nije imun na grabežljivce, a budući da ljubitelja igre ima u svim dobnim skupinama, uključujući odrasle, okruženja koja stvaraju igrači mogu sadržavati borbe, seksualne scenarije i drugi sadržaj primjereniji za odraslu publiku. Usredotočenost Minecrafta na izgradnju može ojačati koncepte geometrije, jer jača logičke vještine, kreativnost, pa čak i suradnju igrača.

‘Draga djeco, roditelji bi vam trebali dopustiti da igrate Minecraft’

Fortnite

Fortnite je videoigra koja sadrži elemente “sandbox” igara uz brzu akciju pucnjave iz trećeg lica. Postoje dva načina igre: samostalna verzija pod nazivom Save the World i izuzetno popularna verzija za više igrača pod nazivom Battle Royale. Za neke roditelje crtani stil bez krvi u Fortniteu čini nasilje manje problematičnim od agresivnih krvavih prizora u drugim popularnim pucačkim igrama. Ali s obzirom da se radi o online igri, opasnost se može pojaviti u chatu u igri – posebno u Battle Royaleu – i mogla bi izložiti mlade igrače uvredljivim riječima ili neprimjerenim sadržajima stranaca.

Fortnite: vodič za roditelje

Stvaraju li videoigre ovisnost?

Potpuna zabrana videoigara može onemogućiti djetetu dijeljenje iskustava s vršnjacima, dok igranje bez granica može imati još štetnije posljedice.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificirala je stanje koje se naziva poremećaj vezan uz igre na internetu (Internet Gaming Disorder – IGD), a koje bi, prema njihovoj ocjeni, moglo biti vrsta ovisnosti, premda je potrebno još istraživanja. IGD je rijedak i često može biti povezan s drugim stanjima kao što su depresija i ADHD, jer videoigre ne stvaraju ovisnost same pa sebi. lluzija uspjeha u virtualnom svijetu čini igre privlačnima, posebno zbog toga što neki tinejdžeri igre ne koriste samo kao zabavu, već im one služe kao bijeg od pravih problema i stvarnosti s kojom se svakodnevno suočavaju (disfunkcionalne obitelji, vršnjačkog nasilja, osjećaja neprihvaćenosti).

‘Ovisnost o videoigrama samo je vrh sante leda; ispod je puno drugih problema’

Google Play zamke

Google Play je Googleova mrežna trgovina za aplikacije, glazbu, filmove i ostale digitalne sadržaje. Za korištenje Google Playa potrebno je imati uređaj i Google adresu e-pošte, a po prijavi dostupan sadržaj moguće je kupovati kreditnom/debitnom karticom. Zahvaljujući suradnji Googlea i naših operatora, željeni sadržaj može se plaćati i putem korisničkog računa i na taj način zaobići unos podataka o kreditnoj/debitnoj kartici. Po uspješno obavljenoj transakciji zaprimima se potvrda na Google adresu e-pošte.

U cilju onemogućavanja neovlaštenih transakcija (najčešće od strane djece) jako je bitno uključiti provjeru autentičnosti. Za postavljanje provjere autentičnosti, otvorite Google Play – Meni – Postavke – Zahtjevam provjeru autentičnosti za kupnju.

Informirajte se i postavite ograničenja na kupnje u igrama i aplikacijama

Za igre i/ili aplikacije moguće je tražiti povrat unutar 2 sata od kupnje. Kako bi zatražili povrat, trebate otvoriti Google Play aplikaciju (Trgovina Play). Odaberite Meni – Račun – Povijest narudžbi. U popisu kupljenih sadržaja pronađite igru ili aplikaciju koju želite vratiti. Odaberite “Povrat” i aplikacija će biti uklonjena s vašeg uređaja.

Maksimalni iznos pojedine transakcije za kupovine u Google Play trgovini iznosi 375 kuna, a ukupni mjesečni iznos koji se može potrošiti iznosi 500 kuna. Također se može postaviti iznos mjesečnog proračuna koji se ne želi probiti, a sustav će vas automatski obavještavati kad mu se približite.

U postavkama možete uključiti “Roditeljski nadzor” pa nakon unosa PIN-a birate razinu zaštite i ograničavate skidanje sadržaja.

Korisna je i opcija Google Family Link koja se preuzima na uređaj i sugerira koje su aplikacije prikladne za dob djeteta, nadzire online aktivnost, ograničava vrijeme korištenja uređaja, omogućava daljinsko zaključavanje djetetovog uređaja, određuje njegovu lokaciju i još štošta.

Preuzmite HAKOM-ovu brošuru “Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja”

Nova HAKOM-ova brošura o zaštiti privatnosti i sigurnosti na internetu

Foto: Kampus Production, Pexels