Klinički psiholog dr. Randy Kulman podsjeća da je igra najbolji način učenja, što uključuje i videoigre, no važno je ne pretjerivati

Piše: Ana Dokler

Ako vam se čini da bi vaše dijete sve slobodno vrijeme tijekom ljetnih praznika najradije provelo igrajući videoigre, možete mu dati da pročita kratko pismo dr. Randyja Kulmana, dječjeg kliničkog psihologa i stručnjaka za korištenje digitalne tehnologije u razvoju kognitivnih vještina kod djece, osnivača i predsjednika organizacije LearningWorks for Kids:

“Draga djeco,

roditelji bi vam trebali dopustiti da igrate Minecraft, gledate YouTube, Instagram i dopisujete se s prijateljima ovog ljeta. Ja nisam neko drugo dijete koje vam to govori. Ja sam klinički psiholog, i toliko sam star da videoigre nisu još ni postojale kada sam bio dijete. Razlog zbog kojeg bi vam vaši roditelji trebali dopustiti da igrate Minecraft i druge videoigre ovog ljeta je to što vi najbolje učite dok se igrate. Kroz igru se učite slagati s drugima. Tako učite iz svojih pogrešaka. Tako otkrivate što volite raditi, a što ne.

Čekajte! Prije nego što odjurite roditeljima reći da neki psiholog kaže da biste trebali igrati videoigre cijeli dan (što nisam rekao), trebali biste imati na umu da se igrati možete na različite načine. Kako biste iskoristili sve dobrobiti igre, trebate ići van, baviti se sportom, biti aktivni, baviti se umjetnošću, čitati stvari koje vas zanimaju, družiti se s prijateljima…”

Što roditelji trebaju znati o Minecraftu

I roditelje Kulman podsjeća da djeca ne uče samo u školi i da je igra najbolji način učenja te da je važno djeci osigurati dovoljno vremena za igru. Dio tog vremena mogu zauzeti i videoigre, no važno je ne pretjerivati.

 Sat vremena videoigara dnevno dobro je za mentalno zdravlje

Kad preporučuje roditeljima koliko vremena dopustiti djeci da igraju Minecraft i druge videoigre, Kulman standardno predlaže sat vremena dnevno:

“Postoje uvjerljivi podaci koji sugeriraju da je jedan sat igranja videoigara dnevno zapravo bolji za mentalno zdravlje od potpune apstinencije od videoigara. Ovo se temelji na velikoj studiji provedenoj na više od 4000 djece u dobi od 10 do 15 godina, koja je ustanovila da djeca koja igraju videoigre sat vremena dnevno pokazuju bolju psihološku prilagodbu od onih koji ih ne igraju uopće ili ih igraju više od tri sata dnevno. Djeca koja su igrala dva sata dnevno nisu imala koristi od videoigara kao oni koji su ih igrali kraće.

Dobrobiti videoigara: kreativnost, suradljivost i bolje pamćenje

Dakle, do dva sata igranja dnevno neće naštetiti psihološkom zdravlju vašeg djeteta, ako je ono fizički, društveno i akademski aktivno… Tijekom vikenda i praznika predlažem fleksibilniji pristup, čak do tri sata igranja videoigara, ali bih opet inzistirao da dijete puno više svog slobodnog vremena provede u fizičkim aktivnostima, druženju, kreativnoj i nestrukturiranoj igri nego sjedeći pred ekranom“, kaže dr. Randy Kulman te napominje da se problem javlja kada igranje videoigara postane jedini interes djeteta i kada oko toga planira sve ostalo u životu.

Pet edukativnih i zabavnih videoigara za djecu

Foto: Pixabay