Flip book ili knjiga za listanje je optička igračka koju je najjednostavnije izraditi, zabavna je i realistično dočarava animacijski pokret. Za izradu vam je potreban samo blok za pisanje manjeg ili srednjeg formata i olovka ili flomaster

Izvor: Radionica optičkih igračaka – radionički materijali za vrtiće za djecu od 5 do 7 godina

U okviru 1. Dana medijske pismenosti, održanih 2018., Agencija za elektroničke medije i UNICEF objavili su materijale za odgojitelje, učitelje i nastavnike kako bi mogli s djecom i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama raditi na razvoju medijske pismenosti. Autorica materijala za vrtiće “Radionica optičkih igračaka”  je mag.praesc.educ. Jelena Alpeza, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Pčelica.

Kako u jednom zagrebačkom vrtiću djeca razvijaju medijsku pismenost

U njima ćete pronaći pregled razvoja animacijskih uređaja kroz povijest te upute za vođenje radionice optičkih igračaka, odnosno za izradu četiri jednostavna animacijska uređaja. Jedan od ciljeva radionice je približiti djeci funkciju i način rada optičkih igračaka i time postaviti temelj za razumijevanje pokreta u animiranome filmu i računalnim igrama.

Iako su materijali namijenjeni prvenstveno odgojiteljima za rad s djecom u vrtiću, ove će aktivnosti biti zanimljive i starijoj djeci, a mogu biti i odličan način provođenja vremena u obitelji.

Za početak, prenosimo vam upute za izradu Flip booka:

Flip book ili knjiga za listanje je optička igračka koju je najjednostavnije izraditi, zabavna je i realistično dočarava animacijski pokret. Animirati možete što želite.

Potreban je papirnati blok manje ili srednje veličine s većim brojem listova te pribor po odabiru (olovka, bojica ili flomaster). Savjet je da koristite olovku kako bi eventualne pogreške mogli izbrisati gumicom. Važno je i naglasiti da blok ne bi trebao imati pretvrdi papir jer će se teško listati i flip book vjerojatno neće funkcionirati.

Ispunite listove bloka što većim brojem crteža pa će pokret animacije biti realističniji. Kreirajte lik kojega želite animirati i nastojte ga smjestiti na jednom od dva ruba bloka zbog bržeg listanja.

Važno je ne odvajati listove papira iz bloka jer nećete moći doživjeti iluziju pokreta. Svaki novi crtež napravite na novom listu, ali tako da se malo razlikuje od prethodnog te da se nalazi na malo drugačijem mjestu od prethodnoga (ovisno o pokretu vašeg lika) kako biste dobili iluziju pokreta. Nastavite crtati i pokretati vaš lik sve dok ne ispunite sve listove u bloku.

Napomena: prije izrade demonstrirajte način rada flip booka i pomognite djeci savjetima oko pozicije crteža na listovima bloka.

Preuzmite Radioničke materijale za vrtiće – Radionica optičkih igračaka

Napravite svoj film u tehnici stop animacije