Snimajući film ‘Franjo Ferdinand i Sofija’ učenici Privatne osnovne škole Zadar odlično su se zabavljali (što se na filmu i vidi), ali i puno naučili o događajima koji su prethodili Prvom svjetskom ratu

Piše: Ana Dokler

Povijesni susret Franje i Sofije u zadarskoj ekranizaciji dobiva ugođaj dosta opuštene zgode. Korištenje filma za edukaciju o povijesti može imati razne oblike, a ovdje je sve svedeno na dobronamjernu igru. Film je pun nespretnosti, no dobar duh čini ga privlačnim i veselim za gledatelje. Uostalom, tko ne bi volio povijesne likove u tenisicama”, bio je komentar montažera Slavena Zečevića, člana Selekcijske komisije 55. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, održane 2017. u Sisku. Tamo je film Franjo Ferdinand i Sofija na kraju osvojio prvu nagradu dječjeg žirija u kategoriji slobodnog stila.

Film je snimila Povijesno-filmska sekcija zadarske Privatne osnovne škole Nova. Tu sekciju osnovala je prije dvije godine profesorica povijesti Sanda Žuvela Nekić i u njoj sudjeluju učenici od 5. do 8. razreda. Već je iz samog filma očito da su se učenici tijekom snimanja odlično zabavljali, no profesorica im je zadala ovaj zadatak da bi naučili i trajno upamtili kako je počeo Prvi svjetski rat, što mu je bio povod, a što razlog.

“Cilj je bio da filmom prikažu kako su oni doživjeli te događaje. Sami su napisali scenarij, a tome je prethodilo istraživanje povijesnih događanja, osoba koje su u njima sudjelovale, njihovog načina života i odijevanja. To je proces koji učenike veseli, jer nema straha kao prije klasičnih ispita. Oni su i za ovo dobili ocjenu i smatram tu ocjenu puno vrijednijom nego da sam ih ispitala nešto što su samo napamet naučili”, kaže Sanda Žuvela Nekić te ističe da povijest ne bi trebala biti samo učenje godina i informacija o pojednim događajima, već da bi učenici trebali razumijeti uzroke i posljedice, povezati povijesna zbivanja sa svojim iskustvima pa i učiti iz tuđih iskustava.

Prošle školske godine, osim Franje Ferdinanda i Sofije, povijesno-filmska sekcija snimila je još dva filma: Dioklecijan i Pragmatička sankcija; a ove školske godine filmove o neandertalcima, Francuskoj revoluciji i Zadarskom miru, a pri kraju je i animirani film o sukobu Nikole Tesle i Edisona.

“Sada smo više pažnje posvetili tehničkim detaljima pa su nam filmovi i kvalitetniji, dok prošle godine nismo unaprijed razmišljali o festivalima pa ni o prikazivanju široj publici. Zato nas je nagrada na Reviji posebno razveselila, a bilo nam je jako drago čuti i smijeh publike na projekciji”, kaže Sanda Žuvela Nekić.

Kako osnovati filmsku družinu u školi?