Preuzmite materijale za vođenje radionice u vrtiću, odnosno za sat medijske pismenosti za učenike od 1. do 4. i od 5. do 8. razreda osnovne škole te za srednjoškolce

U okviru Dana medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku izdali su u elektroničkom obliku materijale za odgojitelje, učitelje i nastavnike kako bi mogli s djecom i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama raditi na razvoju medijske pismenosti.

Za odgojitelje tu je Radionica optičkih igračaka – Radionički materijali za vrtiće za djecu od 5 do 7 godina. Autorica ovih materijala je mag.praesc.educ. Jelena Alpeza, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Pčelica, gdje provodi razne aktivnosti s ciljem razvoja medijske pismenosti kod najmlađih.

Za preuzimanje je dostupna i “Slikovnica o medijima – Medijska pismenost za najmlađe” u elektroničkom obliku, a tiskani primjerci poslani su vrtićima koji su se prijavili do 9. travnja.

Učiteljima i nastavnicima namijenjeni su nastavni materijali za vođenje satova medijske pismenosti u osnovnim i srednjim školama, prilagođeni za tri dobne skupine: Pozitivni i negativni medijski sadržaji – Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda, Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasiljeNastavni materijali za osnovne škole za učenike od 5. do 8. razreda te Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti – Nastavni materijali za srednje škole za učenike od 1. do 4. razreda. Autori nastavnih materijala su dr.sc. Lana Ciboci s Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, izv. prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti i izv. prof. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija, svi troje članovi Predsjedništva Društva za komunikaciju i medijsku kulturu, koje, između ostalog, provodi projekt medijskog opismenjavanja Djeca medija.

Preuzmite ove materijale i održite radionicu, odnosno sat medijske pismenosti u svom vrtiću ili školi povodom Dana medijske pismenosti, te ih koristite i dalje u svom radu s djecom i mladima.

Za preuzimanje je dostupna i knjižica za roditelje i skrbnike “Djeca i mediji” sa savjetima za korištenje medija u obitelji i prijedlozima za razgovor s djecom o medijima.

Saznajte više o Danima medijske pismenosti

Radionica optičkih igračaka

Radionički materijali za vrtiće za djecu od 5 do 7 godina

Pozitivni i negativni medijski sadržaji

Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 1. do 4. razreda

Sigurnost djece na internetu i elektroničko nasilje

Nastavni materijali za osnovne škole za učenike od 5. do 8. razreda

Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti

Nastavni materijali za srednje škole za učenike od 1. do 4. razreda