U Osnovnoj školi Jure Kaštelana 31. svibnja neće se koristiti mobiteli ni drugi uređaji s ekranima, a za učenike su organizirane brojne društvene, sportske i kreativne aktivnosti. Organizatorica i autorica projekta Dan BezVeze, učiteljica informatike Mirena Maljković poziva i druge škole da se uključe

Piše: Ana Dokler

Kao poticaj učenicima, ali i učiteljima i roditeljima da jedan dan provedu bez mobitela, računala, tezevizora i drugih ekrana, u zagrebačkoj Osnovnoj školi Jure Kaštelana 31. svibnja, na Međunarodni dan sporta, provest će se projekt Dan BezVeze.

Učenici će taj dan moći sudjelovati u raznim radionicama i aktivnostima pod vodstvom njihovih učitelja, ali i vanjskih suradnika, a za roditelje je dan ranije organiziran roditeljski sastanak na kojem će doc. dr. Lana Ciboci iz Društva za komunikaciju i medijsku kulturu održati predavanje “Sigurnost na internetu u doba pametnih telefona”.

Projekt Dan BezVeze osmislila je učiteljica informatike Mirena Maljković i već je uspješno proveden prije dvije godine u Osnovnoj školi Rapska, gdje je tada radila.

Dan BezVeze: Cijela škola jedan dan bez mobitela

Ove su godine i druge škole pozvane da se uključe i na svoj način obilježe Dan BezVeze. Tako su se, uz OŠ Jure Kaštelana, u projekt već uključile i OŠ dr. Franje Tuđmana iz Knina te OŠ Luka iz Sesveta.

Kako bi poboljšala komunikaciju s učenicima, ali i širu javnost osvijestila o preopterećenosti tehnologijom te pozvala sve da barem jedan dan u godini provedu bez ekrana, Mirena Maljković pokrenula je i Facebook stranicu Dan BezVeze te na Instagramu otvorila profil @danbezveze.

“Kako se ja slabije snalazim s Instagramom, učenici mi pomažu i podučavaju me i vidim da uživaju u tome. Objavili smo izazov da što više ljudi bude jedan dan bez veze te da poslije objave svoju fotografiju s oznakama #ijasambezveze i #danbezveze i u nastavku napišu kako su proveli taj dan”, kaže učiteljica informatike.

“Cilj projekta nije ocrniti tehnologiju, jer tehnološki napredak ne možemo ni ne trebamo zaustaviti, već ukazati na negativne posljedice pretjerane izloženosti ekranima na mentalni i fizički razvoj djece i odnose u obitelji. Želimo ponuditi alternativu i dati priliku djeci da vide koliko zanimljivih stvari mogu raditi bez ikakvih uređaja, ali ih i potaknuti na pozitivno korištenje tehnologije, interneta i svih njegovih servisa”, ističe Mirena Maljković.

Večera bez uređaja: na pola sata maknite mobitele i povežite se s obitelji

U rasporedu aktivnosti koje će se 31. svibnja odvijati u učionicama, dvorani i na školskom igralištu OŠ Jure Kaštelana brojne su sportske aktivnosti, uključujući nogomet, capoeiru, štafetu i gumi-gumi, te radionice pisanja priče, StandUp komedije, crtanja, šivanja, sviranja djembe bubnjeva… Održat će se i nekoliko kvizova, turniri u šahu i društvenim igrama te razna natjecanja na kojima će učenici moći osvojiti i simbolične nagrade, prikupljene od sponzora, a organizirana su i dva kreativna natječaja.

Natječaj za logo Dana BezVeze već je završio i među gotovo 100 radova nastalih na satovima likovne kulture i informatike, pobjedio je logo koji je nacrtala učenica 5. razreda Vita Stojić. U natječaju za najbolji dnevnik učenici će moći sudjelovati tek nakon Dana BezVeze i trebat će opisati kako su proveli taj dan u školi i nakon škole te kako su se osjećali bez mobitela.

Koliko ekrani štete zdravlju djece: 4 ključna pitanja za roditelje