Dan škole u zagrebačkoj Osnovnoj školi Rapska obilježen je projektom Dan BezVeze, koji je osmislila učiteljica informatike Mirena Maljković. Učenici, učitelji i roditelji pozvani su da taj dan ne koriste mobitele i drugu tehnologiju, a u školi su organizirane razne aktivnosti

Piše: Ana Dokler

“Dragi dnevniče, danas ću ti pričati o svome danu. Probudila sam se, sve sasvim obično i do sada stotinu puta viđeno. Da, ali ja sam užasno uzbuđena. Zašto? Danas je Dan BezVeze! Ne mogu dočekati polazak u školu! Brzo se spremam, pozdravljam roditelje i jurim van. Možeš li vjerovati da ja trčim do škole!! Ako ne vjeruješ, samo ću ti reći, to je istina. Stigla sam! Jako sam se uspuhala. Brzo i veselo ulazim u školu. Nađem se među mnogo radova djece kojim potiču druge da bar jedan dan provedu bez elektroničkih uređaja. Oh, zaboravila sam ti reći da je moj mobitel ostao doma isključen. Sad moram prestati pisati jer idem na Lude pokuse!!! Boook!

Evo me opet! Vratila sam se kući. Sad ću ti nastaviti pisati. Kao što sam ti već ranije rekla prvo sam išla na lude pokuse. Bilo je preedobro! Učenici su nam pokazivali razne pokuse. Najviše me se dojmio pokus pod nazivom Slonova pasta za zube. Smiješno, zar ne? Zatim sam otišla na origami. Ondje je bilo mnogo strpljive i marljive djece koja su stvarala ‘papirnata čuda’. Ja sam izradila lisicu i leptira. Nakon toga posjetila sam učionicu broj 10, gdje je bila moja učiteljica, koja je vodila plesove, koje su djeca nekada plesala. Spustila sam se u prizemlje te otišla pogledati slikara koji slika nogama. Zaista mu se divim. Pogledala sam i svoje prijatelje kako igraju šah. Odjednom primijetim mnoštvo djece. Pogledam na sat… točno je deset. Uskoro je štafeta. Kako je ona počinjala u 10 i 20 još sam imala vremena za koji ples. Dok smo plesali u učionicu uđe snimatelj i jedna gospođa s HRT-ovim mikrofonom u ruci. Intervjuirala je našu učiteljicu Olju te dvoje mojih prijatelja iz razreda. No nažalost, sve je to brzo završilo te krećemo na štafetu. Svi smo glasno navijali! Kada je moj razred došao na red bila sam toliko radosna i toliko sam glasno navijala za njih da sam nakon toga promukla! Unatoč tome što nismo pobijedili, meni to nije važno. Za mene je moj razred uvijek pobjednik!
Svi se raziđemo i pođemo svojim kućama. Po povratku kući s prijateljicom sam se dogovorila da idemo van. I eto, kod kuće sam i već sam se obukla jer nam je dogovor sad, ispred zgrade. Ponovno te pozdravljam!!! Booooook!

Evo me opet! Sigurno si se zaželio mog pisanja!
Kad sam se našla s prijateljicom, htjele smo još nekog pozvati van. Već poželimo vratiti se kući po mobitel, no neee… danas je Dan BezVeze!!! Nije nam ništa preostalo nego svima pozvoniti na vrata. I tako smo zvonile, sve dok nismo skupile čitavo društvo. Cijelo popodne igrali smo se vani bez mobitela. Smrači se te dođe vrijeme za povratak kući. Danas navečer je moj omiljeni crtani film, ali ipak ga neću gledati. Još sam malo s roditeljima igrala gumi-gumi te im pokazivala neke plesove koje sam naučila u školi.
Dragi dnevniče, vidiš li kako je brzo prošao ovaj dan?!
P.S. Uspjela sam se suzdržati da ne pogledam mobitel! Booookkk!”

Tako je Nika Grgurević, učenica 4. razreda u zagrebačkoj Osnovnoj školi Rapska opisala svoj dan bez mobitela i drugih ekrana te pobjedila u školskom natječaju za najbolji dnevnik o Danu BezVeze.

Dan škole ispunjen zabavnim aktivnostima

Riječ je o projektnom danu održanom u OŠ Rapska na Dan škole, 12. svibnja. Svi su učenici, nastavnici i roditelji učenika zamoljeni da taj provedu bez ekrana – mobitela, televizora, računala, tableta, a u školi su organizirane razne radionice, igre, natjecanja

Aktivnosti u školi vezane za Dan BezVeze krenule su ipak puno ranije – već krajem prosinca 2016. napravljena je internetska stranica projekta,u natječaju za logo, od 55 prijavljenih učeničkih radova,  u travnju je izabran logo učenika trećeg razreda Tina Vešligaja. Dogovorene su radionice koje će održati vanjski suradnici i nastavnici iz škole te pronađeni sponzori koji su osigurali nagrade za učenike koji će sudjelovati u raznim natjčajima i natjecanjima – nekoliko godišnjih licenci za igru Mincraft Education, knjige, ulaznice za kino… U razdoblju prije Dana škole na satovima razrednika obrađivile su se teme koje se tiču sigurnosti djece na internetu, na roditeljskim sastancima roditelji su pozivani da i oni taj dan budu “bez veze”, a za njih je održano i predavanje o medijskoj pismenosti, zaštiti djece i sigurnom korištenju medija.

medijska-pismenost-dan-bezveze-logo

Autoricu i voditeljicu projekta Dan BezVeze, učiteljicu informatike Mirenu Maljković pitali smo što ju je potaknulo i s kojim je ciljem krenula u ostvarivanje ovog projekta.

“Počela sam od sebe. Shvatila sam koliko sam opterećena činjenicom da mi je mobitel stalno u ruci. Gdje god bih išla, što god bih radila, mobitel je bio uz mene. Čim bih čula da mi je stigla poruka ili mail, morala sam pogledati mobitel. Također sam vidjela koliko su moji učenici opterećeni i pretjeruju s mobitelom. Primjerice, dok čekaju nastavu, sjede jedan pored drugoga i dopisuju se preko mobitela umjesto da pričaju licem u licem. Shvatila sam da smo mi veliki “zeznuli stvar”. Gurnuli smo djeci mobitele u ruke jer je nama ponekad tako lakše, a nismo s njima pričali o opasnostima koje se kriju iza tih malih ekrana. Ideja o Danu BezVeze mi je već nekih godinu dana na umu. Razmišljala sam kako bi bilo divno imati samo jedan dan u godini oslobođen mobitela, kakav je bio svaki naš dan dok smo moja generacija i ja bili mali. Cilj projekta bio je osvijestiti koliko zloupotrebljavamo mobitele, bez razmišljanja o posljedicama, a može ih biti puno”, rekla nam je Mirena Maljković i naglasila kako je bilo važno učenicima pokazati da mogu provesti zabavan i ispunjen dan i bez mobitela.

medijska-pismenost-dan-bezveze-dvorana

Zato su u školi nastavnici i vanjski suradnici vodili radionice za razvoj vještina suradnje i zajedništva te koncentracije i pamćenja, pisanja kratkih priča, street arta, izrade glazbala, origamija, šivanja, pletenja, tradicijskih plesova i prve pomoći. Učenici 7. razreda demonstrirali su “lude pokuse” iz kemije, a učenici 8. razreda uz pomoć modela organa objašnjavali kako je građeno ljudsko tijelo. Održani su i mini turnir u šahu, nogometni turnir, štafeta, potraga za blagom, a uz upute učiteljica djeca su se zabavljala i uz gumi-gumi i pikulanje.

medijska-pismenost-dan-bezveze-pisanje-priče

Budući da je bio Dan škole, nije bilo nastave, ali je uz sve ove aktivnosti u školi bilo vrlo živo.

Nije cilj ocrniti tehnologiju, već je odgovorno koristiti

“Učenici nižih razreda bili su oduševljeni sadržajima u školi i nisu ni pomišljali na mobitele, a posebno iznenađenje bili su mi učenici viših razreda koji su također došli u školu, sudjelovali u nekoj od njima zanimljivih aktivnosti ili se samo družili bez mobitela. Pridružili su nam se i neki roditelji i drago mi je da smo ovim projektom zatvorili krug suradnje učitelj-učenik-roditelj. Nadam se da smo i roditelje potaknuli na razmišljanje i na razgovore s djecom o korištenju tehnologije i medija”, kaže Mirena Maljković no napominje kako cilj nije bio ocrniti tehnologiju.

medijska-pismenost-dan-bezveze-mirena-maljković

“Kao učiteljica informatike i sama sam veliki pobornik dobrog izbora tehnologija i primjene IKT-a u nastavi. Također smatram da je važno djecu od prvog razreda poučavati informatici, ali taj dio uključuje i odgoj i obrazovanje djece kako sigurno i odgovorno koristiti internet, razne aplikacije, mobitele, računala. Postoje računalne igre i drugi alati i sadržaji koji djeci mogu koristiti, no stvar je u odabiru i u količini vremena koju djeca provode pred ekranima“, zaključila je voditeljica projekta Dan BezVeze.

Foto: Fotoreporteri OŠ Rapska

‘Samo da nešto pročitam na mobitelu’