Suprug i ja primijetili smo da se prečesto počelo događati da buljimo u telefone, da djeci ili jedno drugom govorimo: “Samo da nešto pročitam…” Zaključili smo da to našoj obitelji sigurno ne čini dobro i krenuli s uvođenjem promjena

Piše: Marina Knežević Barišić

Kada sam surfajući naišla na ovaj video, dotaknuo me i potaknuo na razmišljanje… Kada razgovaramo o prekomjernoj upotrebi pametnih telefona, tableta i drugih uređaja najčešće je riječ o tome koliko ih koriste djeca, no što je s nama velikima? Koliko vremena na dan mi provedemo provjeravajući poslovni mail, Facebook, Instagram ili jednostavno surfajući? I što je najvažnije, kako to utječe na nas, našu djecu i obiteljske odnose?

Jesper Juul: Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuju naša srca?

Nedavno sam pročitala članak u kojem psihologinja Catherine Steinee-Adair govori o tome što je saznala intervjuirajući 1000 djece za svoju knjigu o utjecaju tehnologije na obiteljske odnose. Djeca su joj rekla da misle da su svojim roditeljima dosadna, osjećaju se ljutito i usamljeno, a neka su čak i sakrivala telefone svojih roditelja nadajući se da će ih onda primijetiti. Kako to utječe na odnose djece i roditelja još se istražuje, a ova psihologinja savjetuje roditeljima da dva puta razmisle prije nego se posvete telefonu dok su s djecom.

To me zabrinulo i počela sam obraćati pozornost na to koliko vremena provodim s telefonom. Suprug i ja primijetili smo da se prečesto počelo događati da buljimo u telefone, da djeci ili jedno drugom govorimo: “Samo da nešto pročitam…” i da to našoj obitelji sigurno ne čini dobro.

Neki zbog poslovnih razloga, drugi zbog zabave, na telefonu mnogi od nas provode mnogo vremena. Suprug i ja oboje radimo poslove u kojima trebamo biti dostupni, povremeno provjeriti mail ili poslovni Facebook. No kad čovjek uzme telefon u ruke, ponekad se teško odlijepiti od ekrana na kojima uvijek ima nešto novo i zanimljivo.

Uvodimo nove navike

U posljednje vrijeme trudimo se smanjiti količinu vremena koju provodimo uz ekrane, a postoje situacije i dijelovi dana kada ih potpuno maknemo. Vrijeme obroka rezervirano je za obitelj i telefoni nisu na stolu, a ako zvone – jednostavno ih zanemarimo. Trudim se ne biti na telefonu prije spavanja. Umjesto toga čitam knjigu i moram priznati da sam puno smirenija i lakše utonem u san. A i plaćam manje zakasnine u knjižnici!

Večera bez uređaja: na pola sata maknite mobitele i povežite se s obitelji

Razmišljam o tome da telefone kad dođemo doma stavimo u potpunosti na stranu i odredimo 15-ak minuta kada je u redu baciti oko na mail, Fejs ili vijesti. Postoje čak i aplikacije koje omogućuju uvid u to kako provodimo vrijeme na pametnim telefonima. Tako si možemo osvijestiti jesmo li na telefonu izgubili pola sata na nekakav važan posao ili smo zapravo samo visili na Fejsu ili Instagramu.

Mi smo tek krenuli s uvođenjem promjena, pa o tome jesmo li primijetili neke promjene i kakve čitajte u sljedećoj kolumni.

Ugovor o korištenju interneta koji možete potpisati s djetetom

Marina Knežević Barišić

 

Nakon mnogo godina na televiziji, odlučila sam se za promjenu i sada radim u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku. Uz novinarstvo, uvijek su me jako zanimale teme vezane za djecu pa je 2013. izašao moj priručnik za roditelje Mama zna najbolje (i tata) koji je nastao uz pomoć više od 600 roditelja iz cijele Hrvatske. Majka sam dvoje veselih mališana s kojima se suprug i ja jako dobro zabavljamo već šest godina.