Tijekom tri dana Filmske RUNDE prikazivat će se profesionalni, nezavisni i amaterski kratki filmovi, a tu su i zanimljive radionice i panel diskusije te zabavni program

Izvor: Filmska RUNDA

Od 26. do 28. svibnja u osječkom Kazamatu održat će se drugo izdanje Filmske RUNDE, revije hrvatskih kratkometražnih filmova, nastale u produkciji neprofitne umjetničke organizacije TEATAR TO GO.

Kao uvod u Filmsku RUNDU, tijekom vikenda 20. i 21. svibnja 2017. u prostorima Video kluba Mursa u Osijeku održana je kreativna scenaristička radionica ‘Dječja maštaonica’ namijenjena djeci od 7 do 12 godina. Pod vodstvom Nataše Dorić, sudionici radionice Diana Buzuk, Elena Holik, Ema Mađarac, Fabijan Ivašković, Hrvoje Ladić, Jona Holik, Katja Vidaković, Lota Bek i Lovro Zelić učili su što je to filmska priča, a uz to su smislili i svoju originalnu priču.

medijska-pismenost-filmska-runda-radionica-dječja-maštaonica

Želite li čuti njihove priče o ukletoj kuli, ratnicima u galaksiji, priču o čarobnoj stolici i brojne druge, kliknite i poslušajte. Osim što su ispričali svoje priče, oni su ih i nacrtali, a sve uratke možete vidjeti u sklopu popratnog programa Filmske RUNDE, pod imenom DJEČJA RUNDA, u nedjelju, 28. svibnja u 11 sati u osječkoj Galeriji Kazamat. Nakon predstavljanja ovih radova, slijedi izbor najboljih dječjih kratkih filmova s Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece nastalih u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

Inače će se, tijekom tri dana Filmske RUNDE prikazivati profesionalni, nezavisni i amaterski kratki filmovi, a glavni i popratni program broji preko 30 filmova.

Fokus na scenariju i gradu Osijeku

Ovogodišnji glavni program Filmske RUNDE donosi selekciju profesionalnih i studentskih filmova nagrađenih na domaćim i međunarodnim festivalima, koji će se napokon zavrtiti i pred osječkom publikom.

‘Novost ovogodišnjeg programa je FOKUS Runda koja zajedno s Fokus Profesijom gledateljima i polaznicima kroz projekciju, panel i scenarističku radionicu otkriva svijet pisanja za film kao početne točke svakog filmskog djela. U dugoročnom planu nam je svake godine predstaviti drugu filmsku profesiju kako bi gledatelji, kao aktivni sudionici, u kontinuitetu bili educirani o stvaranju filma iz njegovih različitih perspektiva te se jednoga dana možda odvažili napraviti i svoj film’, rekla je Dalija Dozet, jedna od organizatorica Filmske RUNDE, na konferenciji za medije održanoj 18. svibnja u osječkoj Galeriji Kazamat.

Uz FOKUS Rundu, u kojoj su svrstani filmovi ‘Popravilište za roditelje’ redatelja i scenarista Brune Ankovića i scenaristice Tanje Kirhmajer, ‘I,J,K,L’ redatelja i scenarista Daria Juričana, ‘Slonovi’ redateljice i scenaristice Daine Oniunas Pusić te ‘Inkasator’ redatelja i scenarista Igora Mirkovića, glavni program broji još Studentsku RUNDU, FOKUS GRAD te Festivalsku RUNDU.

FOKUS GRAD je program u selekciji predsjednika Kinokluba Zagreb, Vedrana Šuvara. Inspirirani Osijekom kao čestom temom grada slučaja, ovaj program kroz niz filmskih klasika i recentne produkcije navodi gledatelja da o gradu promisli kao filmskom liku i početnoj inspiraciji za samo stvaranje filma, a ne samo kao o pozadinskoj scenografiji.

U Festivalskoj RUNDI, gledatelji će imati priliku pogledati animirani film ‘Ježeva kućica’, redateljice Eve Cvijanović; film ‘Kino Otok’ redatelja Ivana Ramljaka, ‘Dotu’ redateljice Petre Zlonoge, ‘Po čovika’ redateljice Kristine Kumrić te ‘Mliječni zub’ redatelja Saše Bana.

U sklopu Studentske RUNDE prikazat će se filmovi ’13+’ redateljice Nikice Zdunić, ‘Why / Zašto’ redateljice Ive Božić, ‘Djevojke’, redatelja Luke Galešića, film ‘Zauvijek’ redateljice Monike Rusak te film ‘Cvijeće’ redateljice Judite Gamulin.

Popratni i dodatni programi

Uz DJEČJU RUNDU, popratni program donosi i RUNDU FRKE s ponajboljim filmovima studentske produkcije. U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti prikazat će se nagrađeni filmovi s ovogodišnje FRKE – Filmske revije kazališne akademije održane u travnju u Zagrebu.

‘Ove godine organiziramo i EXTRA program koji je zamišljen kao kombinacija edukativnog i industry programa usmjerenog na filmsku i video publiku i struku i sve koji žele postati dijelom te uzbudljive struke. S našim fokusima – gradom i scenarijem započinjemo RUNDU kroz prezentaciju kratkog dokumentranog filma u nastajanju- Osijekana te uz razgovor s njegovim autorom Ivicom Šutom‘, rekla je Marta Užarević, iz organizacije Filmske RUNDE.

Uz ideju fokusa povezana je i Scenaristička FOKUS radionica namijenjena svima koji vole pisati i žele naučiti kako pisati za film. Redateljica i scenaristica Lana Kosovac polaznike će uputiti u teorijske tajne zanata, a producent i scenarist Matija Drniković će kroz Scenaristički panel otkriti detalje vezane uz daljnji razvoj scenarija i njegove realizacije u film.

Gostujuća RUNDA kroz predavanja otvorenog tipa predstavlja prijateljsku reviju Filmske runde ‘Kratki na brzinu’ te ‘Reviju studentskog filma’, a za zabavni program zasluženi su DJ UMBO i DJ MAX.

Raspored Filmske RUNDE pogledajte ovdje.

‘Nakon prošlogodišnje uspješne RUNDE, ove godine očekujemo još više filmskih uzbuđenja, zabave i odlične publike. Svi organizacijski izazovi svakako su lakši uz potporu lokalne zajednice, pokrovitelja, suradnika i volontera. Posebno smo ponosni i zahvalni na tome sto su nas prepoznale filmske organizacije DHFR i HAVC’, istaknula je Ana Šimić iz organizacije Filmske RUNDE.