Tijekom ljetnih praznika, od 19. lipnja do 14. srpnja u OŠ Dr. Ivan Merz u Zagrebu odvijaju se radionice odgojno-obrazovnog programa medijskog i filmskog opismenjavanja Frooom!, namijenjenog djeci od 8 do 16 godina

Izvor: Frooom!

Kako napraviti film? Ležati na podu na leđima sat ili dva, a može i manje. Gurkati se laktovima i toptati nogama. Glasno se smijati, revati, lajati, hukati, coktati, frljiti, frktati, ciktati, cviliti, zviždati i pjevati. Zatim sve dobro promješati i podgrijati na ljetnom suncu. Servirati šareno i mudro začinjeno”, ova izjava Borisa Bakala, predsjednika Udruge Bacači sjenki i projektnog voditelja Froooma, stoji u najavi ljetnih filmskih radionica koje će se održati u četiri tjedna termina, od 19. lipnja do 14. srpnja u OŠ Dr. Ivan Merz u Ulici Franje Račkoga 4 u Zagrebu.

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju

Petodnevne radionice su na rasporedu svakog dana od 9 do 16 sati u grupama od maksimalno 16 sudionika. Edukacija uključuje osiguranje svih polaznika te kvalitetan topli obrok, a odvija se uz stalnu prisutnost iskusnog psihologa. Program je namijenjen djeci od 8-13 godina za početnu radionicu i onima do 16 godina za naprednu i majstorsku radionicu, a što ih tamo očekuje objašnjeno je u pozivu na prijave upućenom roditeljima i djeci:

Frooom! je inovativni obrazovni program koji Bacači sjenki organiziraju u Hrvatskoj od 2012. godine, a koji svojim polaznicima u trajno nasljeđe ostavlja znanje, bonton, opću kulturu, kritičko razmišljanje te pojam o pametnom organiziranju slobodnog vremena.

Zašto poslati vaše dijete na Frooom!? Zato, dragi naši roditelji, da budete sigurni da na Frooomu baš vaše dijete pametno, ali ne štreberski, u stvaralačkom radu, ali ne dosadno provede svoje slobodno vrijeme. Bavit će se upoznavanjem svijeta medija oko sebe iz nove perspektive korištenja njegovih mogućnosti! Proaktivno i smisleno bez zamki gubitka vremena i nepotrebnog virtualnog sadržaja.

Kako? Od filmske tehnike, dramaturgije filma i pisanja scenarija, preko glume pa sve do sistemskih konstelacija, animacije i VJ-inga. Voditelji Froooma svojom neposrednom svestranošću i iskustvom s djecom prolaze team building i spajanje dječjeg i odraslog svijeta kroz pametnu igru, kreativnost, gledanje filmova i topli obrok.

Zašto postati Frooomovac?
Zato, dragi budući Frooomovac… da otkriješ svijet filma na posve drugačiji način!
Nakon Froooma ćeš ekipi u razredu moći reći da si s nama:

– naučio tajne onoga što ne vidiš gledajući film;
– dobio moć nestajanja iz kadra;
– stvorio oluju i prizvao sunce u istom danu;
– 101 put snimao istu scenu;
– pokušao snimiti film… i onda još jedan, i još jedan i usput se naravno – ludo zabavio!

Za najnovije Frooomovce tu je početna radionica pod vodstvom interdisciplinarnog tima stručnjaka – dramskih pedagoga, kulturnih antropologa, psihologa, novomedijskih umjetnika, režisera, glumaca, animatora, dramaturga, filmskih montažera, arhitekata i dr., dok će iskusni Frooomovci imati prilike da nam se pridruže na naprednim i majstorskim radionicama koje će im otvoriti nova vrata u ovom svijetu filmske magije.

Više informacija i prijavnicu pronađite na www.frooom.eu, upite možete slati e- mailom na frooom.filmskaradionica@gmail.com, te na +385 98 165 81 86 (Boris) ili +385 91 762 4226 (Anja).

Frooom! u Zagrebu financijski podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Agencija za elektroničke medije, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura Nova te naravno i Grad Zagreb, a nikako ne bi bio moguć bez naših sjajnih dugogodišnjih partnera Osnovne škole Dr. Ivan Merz, Kina Europa, Kina Tuškanac te Hrvatskog filmskog saveza. Dio programa se odvija i kroz suradnju Saveza udruga Clubture.