Mikko Salo, finski stručnjak za medijsku pismenost i dezinformacije, smatra da novinske organizacije trebaju više pridonijeti edukaciji svojih čitatelja o sve zahtjevnijoj digitalnoj okolini, gdje su potrebne posebne vještine kako bi se provjerilo što je istinito

Piše: Ana Dokler

Važnost kvalitetnog novinarstva, provjeravanja činjenica, gate keepinga i medijske pismenosti teme su o kojima je govorio Mikko Salo, finski stručnjak za medijsku pismenost i dezinformacije, na predavanju 11. travnja 2019. na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Salo je osnivač finske organizacije za provjeru točnosti informacija FaktaBaari i predsjednik finske nevladine organizacije za transparentnost te savjetnik Europske komisije i član Stručne skupine na visokoj razini za lažne vijesti i dezinformacije na internetu. Trenutno se bavi promicanjem digitalne medijske pismenosti i provjere činjenica, odnosno načinima suzbijanja “informacijskih poremećaja”, među ostalim i kroz projekt edukacije edukatora FactBar EDU te projekt #Femfacts kojem je cilj raskrinkavanje štetnih pogrešnih prikaza žena u europskim medijima.

Njegovo gostovanje u Hrvatskoj organizirali su u sklopu 2. Dana medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije i UNICEF u partnerstvu s Veleposlanstvom Finske, a predavanje pod nazivom “A matter of fact! The importance of quality journalism, fact checking, gate keeping and media literacy” bilo je namijenjeno prije svega studentima novinarstva te stručnjacima i svim zainteresiranim građanima.

Pogledajte prilog koji je tada snimila Televizija Student:

Salo se u svom predavanju, među ostalim, osvrnuo na nastojanja Europske komisije da smanji doseg i utjecaj dezinformacija te istaknuo kako su izbori za Europski parlament bili poticaj za brzu akciju i intenzivnije bavljenje ovom temom. Citirao je definiciju koju je prihvatila Europska komisija, prema kojoj su dezinformacije “dokazivo lažne ili obmanjujuće informacije, koje su smišljene, iznesene i šire se radi stjecanja ekonomske koristi ili namjernog zavaravanja javnosti te koje mogu naškoditi javnom interesu”, i naglasio kako je u toj definicija ključna upravo namjera.

EU Factcheck: studenti provjeravaju istinitost izjava političara

“Naš ekosustav digitalnih vijesti trenutačno se vodi algoritmima koje pokreće oglašavanje i koji u mnogim slučajevima daju zabavan sadržaj više nego činjenično točan sadržaj. Želim vjerovati da će svijest o ovom problemu, koju potiče i regulativa, pomoći na razini EU-a osnažiti kvalitetno novinarstvo utemeljeno na činjenicama, kako bi se stvorili održivi poslovni modeli. Također, ekosustav digitalnih vijesti zahtijeva novu vrstu odgovornih čuvara vrata, takozvanih gate keepera, uključujući provjeravatelje činjenica”, rekao je Mikko Salo u intervjuu za studentski list Global.

Govoreći o medijskoj pismenosti, Salo je istaknuo da je važno s edukacijom početi od najranije dobi, za što je pak ključno osnažiti učitelje. U tom nam kontekstu i u Hrvatskoj, smatra on, može biti vrijedno iskustvo Finske, u kojoj medijska pismenost ima važno mjesto u obrazovnom sustavu.

U Finskoj temelje za medijsku pismenost grade već kod djece od 10 mjeseci

Uz učitelje i roditelje, koji bi djecu trebali poticati na kritičko mišljenje, Salo smatra da u promicanju medijske pismenosti važnu ulogu imaju i sami mediji. “Čak i kvalitetne novinske organizacije trebaju više pridonijeti edukaciji svojih čitatelja o sve zahtjevnijoj digitalnoj okolini, gdje su potrebne posebne vještine kako bi se provjerilo što je istinito ili autentično. Novinari bi se trebali kvalificirati kao potpuno medijski pismeni kako bi povratili status kvalitetnih gate keepera kojima čitatelji mogu vjerovati”, rekao je za Global.

Odgovarajući na pitanje kako se novinari mogu boriti protiv lažnih vijesti u vremenu kada je najvažnije prvi objaviti vijest, Mikko Salo naglašava potrebu ponovnog uspostavljanja poslovnih modela novinarstva utemeljenog na činjenicama i transparentnosti, te poručuje: “Moramo vjerovati da čitatelji traže istinu, osobito u vrijeme krize. Kvaliteta je način da se razlikuju novinarstvo i obično bloganje.”

Pogledajte snimku cijelog predavanja

Inicijativa koja želi vratiti povjerenje u novinarstvo