Od 4. do 14. kolovoza na otoku Šipanu održava se 16. Ljetna škola filma Šipan s radionicama igranog i animiranog filma za osnovnoškolce te zanimljivim večernjim projekcijama u otvorenom kinu za djecu i odrasle

Izvor: Ljetna škola filma Šipan

Kad su prije više od 16 godina filmski entuzijasti Miro Bronzić i Nils Neubert pokrenuli Ljetnu školu filma Šipan, bilo je to tad nešto sasvim novo, drugačije, a pomalo i otočki egzotično. Mnoštvo djece koja kroz neformalno učenje rade na stvaranju nečeg što je na kraju itekako vidljivo, a riječ je o filmu koji ostaje kao trajan dokument određenog vremena, skupa s idiličnim ljetnim ambijentom jednog još uvijek autentičnog otočnog mjesta, pokazali su se kao dobitna kombinacija.

Od tada se puno toga promijenilo u smislu da je sličnih radionica moguće naći u bližem i daljnjem susjedstvu, ali upravo spomenuto prožimanje same škole sa životom i suživotom cijelog otoka ono je što ovu manifestaciju čini jedinstvenom. Naravno, uz same radionice, tome pridonose i pomno probrani večernji programi koji se za vrijeme trajanja Ljetne filmske škole paralelno odvijaju u otvorenom kinu.

Ove godine šipanski mališani kao i mnogobrojna djeca koja ljetuju na otoku, a neki od njih i ciljano radi Ljetne škole filma Šipan, o svim čarima sedme umjetnosti učit će kroz tri radionice.

Radionicu animiranog filma za najmlađe vodit će duo iz Dubrovnika Iris Lobaš Kukavičić i Nikola Kapidžić uz asistiranje bivše polaznice Bahie Lare Margaretić.

Radionicu igranog filma za mlađe polaznike vodit će još jednom duo iz sarajevskog Centra za kulturu i medijsku dekontaminaciju Zoka Ćatić i Mirza Ajnadžić, a malo stariji osnovnoškolci sudjelovat će također u radionici igranog filma pod mentorstvom Gorana Šporčića iz Kutine.

Sve radionice započinju 4. kolovoza prvim susretom i upoznavanjem. Slijedi nastavak rada u kojem kroz sljedećih deset dana, po sistemu od ideje do premijere, polaznici pod budnim okom svojih mentora osmišljavaju filmske priče, pretvaraju ih i formatiraju u scenarij i knjigu snimanja, snimaju i montiraju te kao kulminaciju svega prikazuju na svečanoj premijeri 14. kolovoza, na kojoj zna biti više ljudi nego što je stanovnika Šipanske luke.

Dok mladi polaznici radionica budu marljivo učili i stvarali, tijekom tih deset dana na večernjim projekcijama u otvorenom kinu i ovo će im se ljeto pridružiti velik broj mještana i turista. Jamac za to je raznovrstan program koji je, kako organizatori kažu, sastavljen po principu za svakoga po nešto, a u skladu s temeljnim odrednicama ljetne škole i ambijentalnosti otočnog otvorenog ljetnog kina.

Cjelokupan program može se pogledati na stranici Ljetne škole filma Šipan, a organizatori nakon otvaranja 5. kolovoza, na kojem će uz predstavljanje ovogodišnjih radionica biti prikazan nagrađivani dokumentarac Vlatke Vorkapić Pusti Dobre, pusti, pozivaju na večeri 6. 8. kada se prikazuje film Lada Kamenski u prisustvu redateljice Sare Hribar, te 9. 8. na audiovizualni spektakl na kojem se uz projekciju filma Bohemian Rhapsody priređuje i veliki koncert Queen real tribute banda. Također izdvajaju i projekciju prvog domaćeg dječjeg SF filma Moj Dida je pao s Marsa koji će 10. kolovoza biti prikazan u prisustvu redateljice i producentice Marine Andree Škop i Darije Kulenović Gudan, a u prisustvu istih producentica sljedeće večeri, 11. kolovoza, prikazuje se film Barbare Vekarić – Aleksi.

Po riječima organizatora, na poseban način obilježit će se i gostovanje udruge Luža i DUFF-a na Šipanu 7. kolovoza, kada će biti prikazani filmovi nastali u produkciji i radu dubrovačke djece, a 8. kolovoza za malo starije gledatelje na rasporedu je projekcija filma Čovik i arhitektura Vladimira Fulgosija iz 1977. godine.

Priručnik za korištenje filma u razrednoj i nastavi medijske kulture