Reporteri bez granica pokrenuli su Inicijativu za povjerenje u novinarstvo i u suradnji s partnerima definirali pokazatelje vjerodostojnog novinarstva

Piše: Ana Dokler

U našem digitalnom dobu sve je teže razlikovati informacije koje su oblikovane zbog određenih interesa od onih koje stvaraju nezavisni i pošteni profesionalci. Otvorena javna rasprava, usmjerena na informiranje javnosti, sve je teže održiva, pogotovo kada su propaganda i “lažne vijesti” u porastu, a povjerenje u institucije i medije opada – stoji u uvodu službenog dokumenta Inicijative za povjerenje u novinarstvo (Journalism Trust Initiative – JTI), kojoj je cilj definirati pokazatelje vjerodostojnog novinarstva.

Širenje lažnih vijesti povezano je s padom povjerenja u medije

Inicijativu su pokrenuli Reporteri bez granica (RSF) u partnerstvu s agencijom France-Presse (AFP), Europskim udruženjem javnih radiotelevizija (EBU) i Globalnom mrežom urednika (GEN), a na razvoju profesionalnih standarda, kojima se nastoji odgovoriti na aktualne izazove, radilo je zadnjih godinu dana 120 stručnjaka iz globalnih, nacionalnih i lokalnih medija, udruga potrošača, tehnoloških tvrtki, regulatora i nevladinih organizacija. Nacrt dokumenta koji definira pokazatelje vjerodostojnog novinarstva objavljen je 3. srpnja te je pod okriljem Europskog odbora za normizaciju (CEN) otvoreno javno savjetovanje u kojem zainteresirana javnost i profesionalci mogu sudjelovati sve do 18. listopada.

Konačna verzija dokumenta bit će objavljena krajem godine te će početkom 2020. biti dostupna medijskim kućama za samoprocjenu i neobaveznu, dodatnu reviziju, odnosno ocjenu usklađenosti s prihvaćenim standardima. Podatci koji će se na taj način dobiti trebali bi pridonijeti boljem donošenju odluka o distribuciji i konzumaciji vijesti, kako od strane ljudi, tako i od strane algoritama, ali i o ulaganju u oglašavanje, i tako podržati vjerodostojne medije. Do sada nije bilo instrumenta koji bi olakšao takvo odlučivanje, a JTI ga želi pružiti na uključiv način i kao platformu za samoregulaciju – od novinara za novinare, ali u savezu i s drugim dionicima. Javno savjetovanje ima za cilj uključiti širi krug dionika, i na kraju, povećati legitimnost Inicijative za povjerenje u novinarstvo, stoji u objavi Reportera bez granica.

Navodi se također da se, za razliku od drugih projekata koji se odnose na pokazatelje vjerodostojnosti, JTI usredotočuje na proces, odnosno na “proizvodnu” razinu novinarstva, a ne na pojedinačne sadržaje. Medijske kuće bi tako bile usklađene sa standardom ako bi, primjerice, osigurale transparentnost vlasništva i izvora prihoda te dokaze o profesionalnosti. Tako bi se zapravo nagrađivalo poštivanje već postojećih načela novinarstva.

Inicijativa novinarstvo definira kao prikupljanje, proizvodnju i širenje informacija, uz poštivanje etičkih načela, a sa svrhom da građanima pruži informacije koje im omogućuju potpuno sudjelovanje u društvu.

Što znači biti novinar?

Kao ključna etička načela u dokumentu Inicijative ističu se točnost i komunikacija utemeljena na činjenicama; neovisnost od političkih, korporativnih ili drugih centara moći; nepristranost i sustavan pristup izvještavanju i uređivanju; pravednost, poštovanje i razmatranje utjecaja novinarstva na živote drugih; te transparentnost i odgovornost prema javnosti.

Pokazatelji vjerodostojnosti medija u dokumentu su podijeljeni u tri područja: Identitet i transparentnost (recite nam tko ste); Odgovornost i profesionalnost (recite nam kako radite); i Neovisnost i etičnost (recite nam koje su vaše vrijednosti). Za svako od ovih područja pripremljen je i niz konkretnih pitanja za medijske kuće za procjenu usklađenosti s prihvaćenim standardima, a te kontrolne liste oblikovane su tako da se mogu koristiti i prilikom algoritamske distribucije vijesti.

Kako algoritmi donose odluke umjesto ljudi i koliko su one ispravne

“Nije raketna znanost definirati osnovne novinarske principe. Mnogi etički kodeksi postoje otkad postoji novinarstvo. Najveći problem je algoritamska distribucija sadržaja na internetu, jer ne uključuje ‘faktor integriteta’ i pojačava sve što je protivno profesionalnim normama – senzacionalizam, glasine, neistine i mržnju. Stoga je potrebno najbolje postojeće prakse novinarskog zanata prevesti u kod interneta. To je uvjet za preokretanje njegove logike, nagrađivanjem i eventualnim monetiziranjem usklađenosti s tim normama. JTI je karika koja je nedostajala između novinarskih načela i metoda s jedne strane i algoritama s druge strane”, izjavio je Christophe Deloire, glavni tajnik Reportera bez granica.

Uključite se u javno savjetovanje o Inicijativi za povjerenje u novinarstvo

EU Factcheck: studenti provjeravaju istinitost izjava političara

Foto: Sourcefabric on Visualhunt / CC BY-NC-SA