Prof. Jan Willem van Prooijen, svjetski poznati autor znanstvenih članaka i knjiga iz područja psihologije teorija zavjera, 20. lipnja 2024. u 18 sati u Institutu Pilar u Zagrebu održat će javno predavanje ‘Sve je to prevara! Zašto teorije zavjere polariziraju i radikaliziraju ljude?‘ Predavanje će biti na engleskom jeziku, a moći će se pratiti i online

Izvor: Institut Pilar

Vjerovanje u teorije zavjera često se povezuje s društvenom polarizacijom i radikalizacijom. Sklonost prihvaćanju teorija zavjera povezana je s odbacivanjem znanstvenih dokaza (primjerice o klimatskim promjenama ili cjepivima), što može kulminirati neprijateljstvom prema javnim osobama i sudjelovanjem u nasilnim prosvjedima. Teorije zavjera ponekad su povezane i s geopolitičkim sukobima, primjerice dio Putinove retorike uoči ruske invazije 2022. godine bile su tvrdnje da je ukrajinska vlada “nacistički” režim odgovoran za genocid.

Edukativne infografike o teorijama zavjere

Više o psihološkoj pozadini zavjereničkog razmišljanja i širenju dezinformacija, možete doznati na predavanju Sve je to prevara! – Zašto teorije zavjere polariziraju i radikaliziraju ljude? koje će se održati 20. lipnja 2024. u 18 sati u Zagrebu u Institutu Pilar, Marulićev trg 19, 1. kat (Multimedijalna dvorana).

Predavanje će na engleskom jeziku održati Jan-Willem van Prooijen, izvanredni profesor socijalne psihologije na Sveučilištu Vrije Amsterdam i počasni profesor u području ekstremizma, radikalizacije i konspiracijskog mišljenja na Sveučilištu Maastricht. Svjetski je poznat autor znanstvenih članaka i knjiga iz područja psihologije teorija zavjera (primjerice Van Prooijen, J.-W. (2018). The psychology of conspiracy theories. Routledge). Prof. van Prooijen vanjski je suradnik četverogodišnjeg Pilarova projekta DISINFO klima (2024 – 2027), koji financira EU programom NextGeneration.

Kako se nositi s teorijama zavjere u učionici

U projektu DISINFO klima (Uloga dispozicija i izloženost informacijama u kontekstu klimatskih promjena) istražuje se kako izloženost (dez)informacijama u kombinaciji s obilježjima pojedinca (osobinama ličnosti, kognitivnim stilovima i stavovima) djeluje na stavove i ponašanja u vezi s klimatskim promjenama. Osim znanstvenog doprinosa razumijevanju i smanjivanju efekata dezinformacija, projekt će rezultirati praktičnim implikacijama za donositelje javnih politika u kontekstu borbe protiv dezinformacija.

Zbog ograničenja dvorane, zainteresirani se mole da se registriraju putem obrasca na poveznici https://forms.office.com/e/ZCVzRkHPUy.

Predavanje će se moći pratiti i putem MS Teamsa na poveznici https://msteams.link/Y3EJ.

Hrvatsko izdanje priručnika o teorijama zavjere